"Шарли Ебдо" с рекорден тираж

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Три милиона тираж и пророкът Мохамед на първа страница.

Така ще излезе днес френското сатирично издание "Шарли Ебдо", което преди седмица стана обект на терористична атака, при която загинаха 12 души. Нормалният тираж на вестника е около 60 000 бройки, но сега "броят на оцелелите" ще бъде 3 милиона на 16 езика. Вестник "Либерасион", който временно е приел оцелелите от редакцията на "Шарли Ебдо", разкри в Туитър как ще изглежда първата страница на броя от 14 януари. На нея ще има изображение на пророка Мохамед, който държи знак "Аз съм Шарли" под заглавие "Всичко е простено", предаде Ройтерс. Първа партида от 1 милион копия на изданието ще бъдат готови в сряда и четвъртък, съобщи дистрибуторът на седмичника Ем Ел Пе, който е получил лавина от поръчки от Франция и чужбина. Вестникът ще се продава 15 дни. Новият брой на "Шарли Ебдо", който е известен със своите сатирични нападки към исляма и други религии, ще включва карикатури на Мохамед, както и на политици и други религии, съобщи адвокатът на изданието Ришар Малка.

На въпрос по радио Франс енфо дали ще има карикатури на Мохамед в следващия брой в сряда, Малка отвърна: "Естествено. Няма да отстъпим нищо, иначе всичко станало ще е безсмислено".

"Осмиваме себе си, политиките, религиите, това е състояние на духа", подчерта Малка.

"Човек никога няма право да критикува един евреин, защото е евреин, един мюсюлманин, защото е мюсюлманин, един християнин, защото е християнин. Може обаче човек да казва каквото си иска, дори най-големите гадости, и ние ги казваме, за християнството, юдаизма и исляма, защото отвъд красивите лозунги това е реалността на "Шарли Ебдо", заяви адвокатът на изданието.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови