Изтезанията на ЦРУ - в шокираща класация

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Телевизия CNN състави класация на най-шокиращите разкрития в доклада за ЦРУ, сред които са описания на различни изпипани изтезания и унижения над задържани. 

 

На първо място в „антирейтинга” е инсценирането на екзекуция на задържаните от агентите на ЦРУ, което е правено най-малко два пъти, съобщава телевизията, цитирана от "Фокус". 

На второ място е практиката на „здраво захващане”, когато агентите на ЦРУ нахлуват в килията на задържания, събличат го и го влачат по дълъг коридор, съпроводено с побой. 

ЦРУ е прилагало още лишаване от сън на задържаните в продължение на до 180 часа, като често хората били държани с ръце, вързани зад главата.

При изтезанията задържаният Абу Зибайда едва не умира при инсцениране на удавяне, и се наложило лекари да го връщат към живота.

Друг задържан е бил държан в пълна тъмнина, давали са му развалена храна, понижавали са температурата в помещението и денонощно му е пускана музика. 

Техниките за разпити на ЦРУ, използвани след атентатите от 11 септември 2001 г., не са били ефикасни и са били по-брутални, отколкото разузнавателната агенция признаваше досега, се казва в доклад на американския Сенат, цитиран от световните агенции и БТА.

Докладът беше направен вчера обществено достояние от комисията по разузнаването в Сената. Той обаче е "изчистена" версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с Ал Кайда.

Тази тайна програма беше разрешена по време на президентството на Джордж Буш-младши. 

Техниките за разпити на ЦРУ не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, се посочва в документа.

Президентът Барак Обама обеща, че по време на неговия мандат няма да се прилагат сурови методи за разпити. Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови