Полският министър-председател Доналд Туск начело на Европейския съвет

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Новоизбраният председател на Европейския съвет влиза в длъжност от днес.

Доналд Туск, който в края на лятото бе избран от лидерите на ЕС да замени Херман Ван Ромпой ще оглави Европейския съвет. Мандатът, който Туск заема е с продължителност 3 години. Той също така ще бъде председател на срещата на върха на държавите от еврозоната за същия период. 

Назначението на Доналд Туск ще влее повече сила в най-високата позиция в Европейския съюз. Трите основни задачи, които Ромпой остава в наследство на Туск са изваждането на Европа от финансовата криза, справянето с украинската криза и запазването на Великобритания в съюза. Самият Туск си постави и още една - да не допусне разделянето на Европа на два лагера - еврозоната и всички останали. Това е добра новина за България, която категорично стои във втория лагер и евентуално формиране на т.нар. Европа на две скорости би я оставило за дълго в периферията.

За да заеме новият пост Доналд Туск напусна длъжността си на министър-председател на Полша, която заема от 16 ноември 2007 г. 

Доналд Туск е роден е на 22 април 1957 г. в Гданск. Завършил е история във Факултета по хуманитарни науки на Университета в Гданск, където участва и в създаването на студентския комитет на „Солидарност“. Сътрудничил е със свободните синдикални организации в крайбрежния район, съосновател е на Независимия съюз на студентите в Гданск, както и ръководител на „Солидарност“ в издателска къща „Wydawnictwo Morskie“ и журналист в издавания от профсъюзите седмичник „Samorządność“. В продължение на седем години изкарва прехраната си като работник в кооперацията „Świetlik“. На изборите през 1997 г. става член на Сената от листата на Съюза на свободата и изпълнява длъжността заместник-председател (говорител) на горната камара. Бил е и заместник-председател на долната камара — Сейма — в периода 2001—2005 г., както и депутат в долната камара по време на нейния първи, четвърти, пети, шести и седми мандат. От април 2003 г. е председател на партията „Гражданска платформа“.

Женен е и има две деца: дъщеря Катажина и син Михал.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови