Инвестицията от 315 млрд. евро ще даде тласък на икономиката на ЕС

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви създаването на нов стратегически инвестиционен фонд, който да набере минимум 315 млрд. евро през следващите три години, за стимулиране на икономиката на ЕС. След неговото представяне пред пленарната зала в сряда, депутатите от повечето политически групи изразиха подкрепа, но настоявайки паралелно за бързи действия за насърчаване на растежа в ЕС.

 

Юнкер представи трите стълба на плана за действие:

— създаване на нов Европейски фонд за стратегически инвестиции през юни 2015 г., подкрепен с 21 млрд. евро от бюджета на ЕС и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), целящ да мобилизира допълнителни инвестиции в размер на поне 315 млрд. евро в периода 2015-2017 г.

— създаване на портфолио от проекти, съчетано с програма за финансова помощ за насочване на инвестициите там, където са най‑необходими

— пътна карта с действия, който да направят Европа по‑привлекателна за инвестиции и да спомогнат за отстраняване на регулаторните пречки.

Председателите на политическите групи поздравиха Юнкер за инвестиционния план. Председателят на групата на ЕНП, Манфред Вебер (Германия), заяви че „мобилизирането на частен капитал е по‑добро от вземането на нови кредити“. Той подчерта, че държавите членки трябва да продължат със структурните реформи, защото „ако съдебните производства продължават толкова дълго, колкото в Италия, ако на пазара на труда липсва гъвкавост в степента, в която липсва във Франция, и ако процедурите за планиране отнемат толкова месеци и дори години, колкото в собствената ми държава, едва ли е изненада, че няма инвестиции“.

От името на Европейската Комисията, заместник-председателят г-н Юрки Катайнен заяви, че новият фонд ще има голямо въздействие върху реалната икономика, ще отключи публични и частни инвестиции в реални проекти и ще създаде реални работни места. Той подчерта също, че вноските на държавите членки във фонда ще бъдат неутрални по отношение на Пакта за стабилност и растеж. Фондът ще представлява „нов подход на европейско равнище — промяна в начина, по който ще се изразходват публичните средства“, особено чрез подкрепата за по‑рискови заеми.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови