Денис Муквеге получи наградата "Сахаров"

Муквеге: Във всяка изнасилена жена, аз виждам моята жена, моята майка, моето дете. Как мога да мълча, когато хиляди деца са родени от подобно насилие?!

На официална церемония в Европейския парламент бе връчена престижната награда "Сахаров". Наградата се присъжда на необикновени личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи.  Работата на Денис Муквеге бе представена в кратък, но вълнуващ филм.

Той е лекар от Конго, който не веднъж се е сблъсквал с жени, станали жертви на насилие. Създава своя организация, в която започва да защитава и лекува тези жени. Пред европейските депутати Муквеге сподели ужасяващи истории, на които е ставал свидетел. В Конго най-разпространената форма на насилие срещу жени е изнасилването. Носителят на наградата "Сахаров" определи този акт като брутален и унизителен. Той посвети наградата на всички смели жени, които са потърсили помощ.  

"Вие сте скромен човек, който е посветил живота си на това да спасява жените. Вие сте безстрашен мъж, който помага на пострадали от изнасилване момичета," сподели Мартин Шулц, председател на Европейския парламент.

Мартин Шулц позрави всички участници в европейския конкурс, които бяха и специални гости на събитието. Сред финалистите бяха участници от Евромайдана. Те бяха заели предна позиция в класацията за свобода на мисълта.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови