Модният бизнес-експлоататор №1 в ЕС

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Според проучване на кампания "Чисти дрехи" работещите в шивашкия сектор в много страни от Европейския съюз (ЕС) се трудят при лоши условя и получават ниско заплащане. Сред тези държави се нарежда и България.  

 

Данните сочат, че световноизвестни модни къщи възнаграждават работниците си в Източните страни и Турция с минимални заплати под прага на бедността, определен от Европейския комитет за социални права. 

Най-ниско е заплащането в Украйна и Молдова, които не са членки на ЕС. В тези държави работещите в шивашките цехове вземат между 71 и 80 евро месечно. На фона на останалите, хърватските работнички получават най-много - 308 евро, но все така под нужното за нормално съществуване.В Китай, известен с нископлатения си труд, минималната заплата е 175 евро, докато в Малайзия шивачките вземат 196 евро,информира EurAktiv. 

Запознати коментират, че проблемите на пазара на труда принуждават редица българи да работят в шивашки цехове при лоши условия на труд, които се изразяват в липса на почивка, отказ да им се даде отпуск или болнични. Извънредно положеният труд също не се заплаща. Работещи коментират, че прекарват по 400 часа зад шевната машина на месец. 

Проучването още сочи, че в 16 европейски държави близо 3 млн. души в отрасъла се трудят при подобни условия. Специалисти са изчислили, че ако работничките имат семейство и едно дете средно 9 млн. души в Европа зависят от шивашката и обувната индустрия. Те допълват, че ниското заплащане рефлектира върху живота на тези 9 млн. граждани и затруднява тяхната социална интеграция. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови