Германското разузнаване иска 300 млн.евро, за да следи във Фейсбук и Туитър

Германското външно разузнаване БНД смята да следи най-внимателно какво се случва в социалните мрежи, но се натъква и на отпор в това си намерение - в Германия методите на американската АНС определено не са популярни.

 

Когато бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън разкри към какви методи прибягва американската Агенция за национална сигурност, това породи силно възмущение в Германия. А след като стана ясно, че дори мобилният телефон на германската канцлерка Ангела Меркел не е защитен, за момент изглеждаше, че скандалът застрашава сериозно добрите германско-американски приятелски отношения.

Сега обаче германското разузнаване изглежда решено да прибегне до същите методи и да съкрати преднината на американската АНС. Преди няколко дни стана известно, че разузнавателната служба БНД планира да увеличи техническите си възможности и да започне да контролира детайлно социалните медии. По информация на "Зюддойче цайтунг", в бъдеще разузнаването ще следи в реално време случващото се в мрежите като Фейсбук или Туитър, т.е. ще събира информации непосредствено след като са били поствани от потребителите.

Проектът е част от т.нар. "Стратегическа инициатива техника", за която Бундестагът трябва да одобри сумата от 300 милиона евро, както настоява БНД.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови