Измислиците на президента Путин: Десет неверни твърдения относно Украйна

Сега, когато Русия фабрикува неверни истории, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, светът не е виждал толкова стряскаща руска белетристика от времето, когато Достоевски написа: „Формулата ‚две плюс две е равно на пет не е лишена от привлекателност.“

 

По-долу са изброени десет неотдавнашни твърдения на президента Путин, оправдаващи руската агресия в Украйна и фактите, които той пренебрегва или изопачава.

1.Г-н Путин казва: „Руските сили в Крим действат само в защита на руските военни обекти. Това са ‚граждански‘ формирования,  а не руски сили, които окупират инфраструктурата и военните обекти в Крим.

 

Фактите: Има солидни доказателства, които сочат, че членове на руските сили за сигурност за в основата на добре организирани анти-украински сили в Крим. Макар че тези части носят униформи без обозначения, те карат превозни средства с руски военни номера и свободно се идентифицират като руски сили за сигурност, при запитване от международни медии или от украински военни. Освен това тези индивиди са въоръжени с оръжия, които обикновено не са достъпни за цивилни граждани.

 

2.Г-н Путин казва: Руските действия са в унисон със Споразумението за приятелство между Руската федерация и Украйна, подписано през 1997 г.

Фактите: Споразумението от 1997 г. изисква Русия да зачита териториалната цялост на Украйна. Руските военни действия в Украйна, които  дават на Русия оперативен контрол над Крим,  са в очебийно нарушение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна.

3.Г-н Путин казва: Украинската опозиция не успя да приведе в действие споразумението, подписано на 21 февруари с бившия украински президент Виктор Янукович.

Фактите: Споразумението от 21 февруари очерта план, според който украинската Рада, или Парламентът, трябваше да приеме закон, който да върне Конституцията от 2004 г. и да възстанови конституционната система на управление с център Парламента. Споразумението предвиждаше Янукович да подпише този закон в рамките на 24 часа и да бъде сложен край на кризата по мирен път. Янукович отказа да спази своята част от сделката. Вместо това той си стегна багажа и избяга, оставяйки след себе си доказателства за повсеместна корупция.

4.Г-н Путин казва: Украинското правителство е незаконно. Все още легитимен лидер на Украйна е Янукович.

 

Фактите: На 4 март самият президент Путин призна, че реално Янукович „няма никакво политическо бъдеще“. След като Янукович избяга от Украйна, дори неговата Партия на регионите се обърна срещу него, гласувайки неговото оттегляне от властта и подкрепяйки новото правителство. Новото правителство на Украйна беше одобрено от демократично избрания украински парламент с 371 гласа, което е мнозинство от над 82%. Временното правителство на Украйна е правителство от хора, които ще управляват страната до провеждането на демократични избори на 25 май – избори, които ще позволят на всички украинци да дадат гласа си за бъдещето на своята страна. 

 

5.Г-н Путин казва: Налице е  хуманитарна криза и стотици хиляди напускат Украйна в посока Русия, за да търсят убежище.

 

Фактите: До днешна дата няма никакви признаци за хуманитарна криза. Нито има данни за потоци бежанци от Украйна, търсещи убежище в Русия. Международни организации, които работят на място, са направили прочуване по този въпрос, като са разговаряли с украински гранични власти, които отричат подобни твърдения. Независими журналисти, които наблюдават границата, също не споменават за потоци от бежанци.

 

6.Г-н Путин казва: Етническите руснаци са под заплаха.

Фактите: Освен твърденията на руската преса и руската държавна телевизия, няма никакви достоверни данни за заплаха срещу етническите руснаци. От самото начало приоритет на новото украинско правителство е мирът и помирението. Президентът Александър Турчинов отказа да подпише закон, ограничаващ употребата на руски език на регионално ниво. Етнически руснаци и рускоговорящи общности представиха петиции, удостоверяващи, че към тях не са били отправяни заплахи. Освен това откакто управлява новото правителство, в Киев цари спокойствие. Няма повишаване на престъпността, плячкосване или репресии срещу политически опоненти. 

7.Г-н Путин казва: Руските бази са под заплаха.

Фактите:  Руските военни съоръжения са били и си остават защитени. Новото украинско правителство обеща да спазва всички съществуващи международни споразумения, включително тези, които се отнасят до руските бази. Всъщност украинските бази в Крим са под заплаха в резултат на руските военни действия.

8. Г-н Путин казва: Има масирани атаки срещу църкви и синагоги в Южна и Източна Украйна.

 Фактите:  Религиозните лидери в страната, както и международни застъпници за религиозни свободи казаха, че няма никакви случи на атаки срещу църкви. Всички украински църковни водачи, включително представители на Украинската православна църква и на Московската патриаршия, изразиха подкрепа за новото политическо ръководство, призовавайки за национално обединение и период на заздравяване на раните в обществото. Еврейските общности  в Южна и Източна Украйна съобщават, че те не са свидетели на увеличаване броя на инцидентите с антисемитски подтекст.

9.Г-н Путин казва: Киев се опитва да дестабилизира Крим.

Фактите:  Временното правителство на Украйна води политика на сдържаност и търси диалог. От друга страна руските части, преследвайки политически цели, се придвижват извън своите бази,  за да установят контрол над инфраструктурни обекти в Крим. Правителството на Киев изпрати там незабавно бившия шеф на отбраната, за да успокои ситуацията. Петро Порошенко, който последно беше изпратен от украинското правителство да търси диалог с Крим, не беше допуснат до кримската Рада.

10.Г-н Путин казва: Радата е под влияние на екстремисти и терористи.

Фактите:  Радата е най-представителната институция в Украйна. Последните няколко законопроекта бяха приети с голямо мнозинство, включително от представители на Източна Украйна. Крайно десните ултранационалистически групи, някои от които бяха замесени в сблъсъците със силите за сигурност по време на протестите на Евромайдана, не са представени в Радата. Няма никаква индикация, че украинското правителство ще води дискриминационна политика, то публично заяви точно обратното.

Информацията е предоставена от Посолството на САЩ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови