Гърция удари шамар на Европа

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Кредиторите й в шок

 

Алексис Ципрас заяви, че победата на неговата партия на изборите означава, че Гърция оставя в миналото икономиите и унижението. 

"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", каза лидерът на радикалната левица СИРИЗА пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина историческата изборна победа на партията. 

По думите на Алексис Ципрас резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че "тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото", предадоха световните агенции и БТА.

Прекратява се действието на програмата (на тройката кредитори), съгласувана от гръцкия министър на финансите Гикас Хардувелис и Еврогрупата, заяви отговарящият за икономическата политика на СИРИЗА Янис Милиос, цитиран от ТАСС и БТА. 

Отговаряйки на въпрос какво ще прави гръцкият финансов министър на заседанието на Еврогрупата в Брюксел днес, Милиос отговори, че Хардувелис вероятно ще закрие всички въпроси от технически характер. 

"Що се отнася до програмата, която бе съгласувана от Хардувелис като представител на премиера Андонис Самарас, то тя "сега е мъртва", каза Милиос. 

При преброени 71,78% от гласовете Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) получава 36,04%, но не й достигат две депутатски места, за да състави самостоятелен кабинет. Процентите от гласовете, дадени за СИРИЗА осигуряват на радикалната левица 149 места в 300-членния еднокамарен парламент. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови