Архив: Среща в Грозден с президента Желев

Президентът Желю Желев никога не отпращаше човек,

който е поискал да го види в къщата в сунгурларското село Грозден. Към всеки се отнасяше с внимание и не случайно го наричаха „народен човек“.

Десетки пъти журналисти инцидентно са прекрачвали прага на входната му врата и са били посрещани на масата. Със салата, ракия, диня и интересни истории черпеше президентът Желев. Всичко правеше тертиплийски, а аз от него научих как се овкусява салата. Поредността на добавяне на подправките е - магданоз, сол, оцет и олио.

Burgasdream.com предлага на своите читатели една среща, случила се през август 2006 г. в Грозден и разказана от първо лице:

“Не ходя за риба, защото Камчия е пресъхнала”, сподели бившият президент Желю Желев, когото открихме в сунгурларското село Грозден. Ексдържавният глава почива със съпругата си Мария в къщата им в селото, както обикновено през всеки август. Там дисидентът непрекъснато посреща и изпраща гости. Така го и заварихме – с приятел от съседното Невестино на масата до външната камина в потъналия в зеленина заден двор на къщата. Обсъждаха Боянските ливади.

Доктор Желев се похвали с едри домати – собствено производство, макар и да сподели, че стопанство от 350 километра разстояние не може да се гледа. От зеленчука той сам направи салата по всички правила на кулинарното изкуство, като спази и поредността за слагане на подправките - магданоз, сол, оцет и олио. Съпругата му пък обясни, че тя е майсторът на ракията. “Ако ми кажат, че аз не съм хубава – изобщо няма да се засегна, ама да кажат, че ракията ми не е хубава – това вече е сериозна обида”,  каза тя.

Известният с рибарските си страсти президент се оплака, че такава суша, като сегашната не е виждал в живота си. Когато бил в София обичал да ходи за риба в Рила. Там открил малки рибарници, част от които изобщо не се стопанисвали. В тях хващал пъстърва. 

Желю Желев работи над поредната си книга, но обясни, че писането нещо не му върви. Какъв ще е последният му труд обаче не пожела да сподели.

Семейство Желеви обича грозденската си къща и прекарва там по един месец всяко лято. “Ако ми предложат месец безплатна почивка в Слънчев бряг вместо почивката в Грозден, никога не бих се съгласила”, заяви Мария Желева. Двамата се спомниха са девствените кътчета по Южното Черноморие, където са летували преди години и са убедени, че както сега се строи, съсвем скоро ще се събаря.

 

На снимката - Желю Желев прави салата от домати собствено производство в задния двор на къщата в Грозден

 

Автор Ирина Генова

Снимка Митко Димитров

Добавете коментар


Защитен код
Обнови