Осъдиха фермер, мамил с европейските субсидии

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Окръжен съд Бургас осъди на 1 година и 2 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок Здравко Василев и му наложи глоба в размер на 2000 лв. Той бе признат за виновен в това, че на 04.04.2012 г. в гр. Сунгурларе, пред Общинска служба по земеделие – гр. Сунгурларе, област Бургас, в качеството си на търговец, управляващ и представляващ Едноличен търговец, подал “Заявление за подпомагане 2012 г.“ по Закона за подпомагане на земеделските производители, в което представил неверни сведения, а именно, че използва, обработва и поддържа в добро земеделско и екологично състояние земеделски площи – общо 70,49 хектара в землището на община Сунгурларе, от които 33,74 хектара са необработени и недопустими за финансиране, с цел да получи за всички заявени площи средства от „Европейския фонд за гарантиране на земеделието“ и от „ Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони“ по „Схема за единно плащане на площ” и по мярка за подпомагане „Плащания за природни ограничения на земеделски стопани в райони различни от планинските“.

По делото е установено, че фирмата на Василев се занимавала с производство, преработка и продажба на билки. От 2006 г. той кандидатствал за субсидии от Европейските фондове. През 2012 г. отново подал заявление за евросубдии, в което посочил за подпомагане 32 парцела. На 27.04.2012 г. била извършена проверка от инспектори на Държавен фонд „Земеделие“. На другия ден той бил уведомен лично за резултатите от нея.

Установено било, че при декларирането на 7 парцела той е включил необработени и недопустими за финансиране земи в землището на с. Балабанчево, на с. Лозница и на гр. Сунгурларе. По тази причина субсидия не му била изплатена.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови