Кредитори: Фалит на КТБ ще хвърли България в рецесия

Международните кредитори на Корпоративна търговска банка предупредиха във вторник българските власти, че ако те допуснат банката да фалира, това ще излезе на държавата по-скъпо, отколкото ако финансовата институция бъде спасена с оглед рискове за години на съдебни дела.

Отнемането на лиценза на КТБ ще принуди стотици бизнеси да затворят, ще доведе до загуба на работни места и може да хвърли страната в рецесия. Това решение ще преследва България за години напред.

В писмо до българското правителството, цитирано от агенция Ройтерс, международна група облигационери в КТБ призоваха властите да преразгледат спасителната оферта, която беше предложена от консорциум през миналата седмица и която в последствие беше отхвърлена от парламента и беше критикувана от страна на Българската централна банка, предаде БНР. Писмото също така обвинява Централната банка, която през юни поема контрола над КТБ и на практика спря дейността й, за действия, които са били или небрежност или умишлено измамни относно степента на проблемите в банката.

Евентуалното закриване на КТБ ще предизвика най-тежката финансова криза в държава от Източна Европа от 90-те години насам. Повече от четири месеца след като банката затвори врати съдбата на четвъртия по големина кредитор в България се намира в състояние на неопределеност.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови