Дежавю: Пак списък на кредитни милионери

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Решението за Корпоративна търговска банка тежи на плещите на БНБ и по закон трябва да бъде взето до седмица. Парламентът ще решава дълго. 

Около такава теза се обединиха професорите Христина Вучева и Валери Димитров в разговор по БНТ. 

Одитът в КТБ показа 5.335 млрд. лв. кредитен портфейл, едва 13% обезпечение на кредитите и 4.2 млрд. лв. обезценка на активите на банката.

По мнението на двамата експерти е възможно отново да се появят списъци на кредитни милионери. След като се рециклират истории от 1997 г., очевидно ще има и повторение на лица, които са взели големи суми и не са ги върнали. 

Но това няма да реши проблемите на вложителите, смятат и Вучева, и Димитров. 

Те не са оптимисти, че някой от тези хора ще си върнат парите, или ще поемат отговорност за действията си.

Христина Вучева напомни, че още от поставянето на КТБ под особен надзор е била за нейното оздравяване. 

Аз винаги бях на позиция, че оздравяването на КТБ е най-добрият вариант, каза тя. Сега обаче подчерта, че може да се мисли за вариант - да затворят КТБ и да спасят банка "Виктория". Ако аз имах възможност да влияя, щях да направя всичко възможно да не се ликвидира тази банка, коментира още Вучева. 

Тя напомни, че на 31 юли в съобщението на БНБ, с което се прие отчетът на квесторите към тази дата се посочва, че има загуби от 62 млн. лв. След това обаче от тях се е искало да се променят правилата и към днес излиза сумата от 4.2 млрд. лв. 

Според Димитров, в момента най-важно е как ще се попълни Фондът за гарантиране на влоговете. Той трябва да бъде попълнен незабавно от тези, които имат интерес от стабилност – това е банковата общност, не само държавата, подчерта той. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови