40% сив сектор в хранителния отрасъл

До 40% стига процентът на храните, произведени в сенчестата икономика - със съмнително качество, неясен произход, с неплащане на данъци и укриване на доходи, сочи анализ на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост, представен от председателя й доц. д-р Славчо Петров. 

 

Сивият сектор в България вече се движи в диапазона 35-40% при средно 23% за ЕС, обясни изпълнителният директор на Съюза на производителите на растителни масла Мариана Чолакова. Наскоро и "Евробарометър" изнесе интересни статистически данни за страните от ЕС, от които стана ясно, че 41% от българите купуват храни от сивия сектор. 

Млякото, месото и яйцата са стоките, които най-често са произведени и търгувани в сенчестата икономика. Според Димитър Белоречков от Съюза на птицевъдите само за 2013-2014 г. при производството на птиче месо ръстът на нелегалните продукти е около 4-6%, а при яйцата - 10-12%. Той посочи като причина слабия контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови