И Земеделското министерство тръгна срещу незаконните къмпинги

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Земеделското министерство обяви война на незаконните къмпинги, след като Национална асоциация „Българско Черноморие” (НАБЧ) разкри над 20 девствени места край морето, които са превърнати в бунища.

Асоциацията стартира проект със собствени сили и средства и картира точните места на незаконните къмпинги, които унищожават природата и сеят зарази. Данните бяха предоставени в Министерството на земеделието. След сигнала на неправителствената организация със седалище град Поморие, от ведомството са разпоредили незабавна проверка. 

На среща в МЗХ с участието на представители на НАБЧ и други НПО-та стана ясно, заместник-министър Георги Костов информира, че е била разпоредена и извършена проверка от Регионалните дирекции на горите в Бургас и Варна.Инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите запозна присъстващите с резултатите. Проверката на звената на ИАГ по Черноморието съвпадат с наблюденията по проекта на НАБЧ „Да картираме дивакуващите”.

По думите на изп. Директор инж. Кръстев, „Картината е тежка”. Установени са много сборища на незаконни къмпинги в гористи местности по Черноморието. Установена е незаконна сеч на дървесина и палене на огньове. Съставени са съответните констативни протоколи за нарушения и актове. Проверките ще продължават. 

Представители на ПП „Зелените” се съгласиха с направените от НАБЧ и ИАГ констатации и не възразиха срещу мерките за разтурване на незаконните къмпинги.

Беше поставено искането за съставяне на междуведомствена комисия между Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването и Министерство на вътрешните работи с оглед справянето с проблема и категоричната забрана на дивокъмпингуването. От „Природа за хората и регионите” бе направено предложение  да се внесе искане към следващия парламент за промяна в законодателството за допълнителна закрила от наказателния кодекс на длъжностните горски лица с оглед по ефективното изпълнение на задълженията им.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови