Осъдиха Варна за 2 млн. лв.

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Изненадващото запориране на сметките на община Варна заради близо 2 млн. лева дълг беше на път да блокира работата й в началото на тази година. Случаят се превърна в учебникарски пример за безстопанственост в управлението и начин за източването на местната хазна заради липсата на адекватна юридическа реакция. Натрупаните борчове от 1,9 млн. лв. бяха към собствениците на сградата, в която се намира детска градина „Теменужка” в центъра на града.

Всичко започва през 2008 година, когато няколко души реституират наследствена къща с двор на ул. „Шейново” 18, където по това време е детска градина „Теменужка”. Собствениците веднага препродават имота на фирма, която завежда дело срещу общината за наем от 300 000 лв. за цялата 2008 г. Окончателното съдебно решение е в тяхна полза и излиза през 2011 г. Към претенцията за наем обаче са добавени съдебни разноски и адвокатски хонорари за 700 000 лв., които общината не обжалва, а плаща.

Окуражени от чиновническото бездействие, фирмата - собственик на имота, завежда ново дело за наеми за периода от 2009 до 2012 г. на обща стойност 900 000 лв. Апелативният съд във Варна уважава и този техен иск и фирмата си издава изпълнителен лист, като към парите за наемите отново добавя огромен адвокатски хонорар. Така заедно със съдебните разноски последната сума става 1,9 млн. лв.

„Оказва се, че някой престъпно си е траел и за 5 години не е направен никакъв опит да се сключи договор с фирмата. На всичко отгоре общината е правила ремонти за около 1 млн. лв. в сграда, за която нямала договор за ползване. Това е само един от примерите за разхищаване на общински средства”, коментира тогава ситуацията кметът Иван Портних. Той допълни, че само от адвокатските хонорари и съдебните разноски е можело да се построи нова детска градина. След приключване на делата общината ще сезира прокуратурата за престъпление, защото толкова пропуснати възможности за обжалване не са случайни.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови