Партията на СКАТ предлага концлагери за циганите,включени в туристически маршрути

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

БХК е сезирал прокуратурата за насаждане на насилие и омраза към малцинствата, заложено в предизборните програми на НФСБ и ВМРО-БНД. Тя е отказала разследване. 

Българският хелзингски комитет (БХК) представлява български гражданин от ромски произход, който е засегнат от омразата и дискриминацията, разпространена в предизборните платформи.

В сигнала на правозащитниците до държавното обвинение се посочва, че предизборната програма на НФСБ "обещава етническо прочистване на българските населени места от ромите и затваряне им в концентрационни лагери, които да бъдат превърнати в туристическа атракция".

В програмата е записано точно: "Въпросните изолирани селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.)". 

Това е посочено в глава, озаглавена „Отношение към етносите“, където е разгърната тезата, че наличието на различни етноси в България застрашава българската национална идентичност.  

Раздел в програмата на „ВМРО-БНД“ пък е озаглавен „Как да започнем да решаваме циганския въпрос“, като една от основните предлагани мерки за решаването е трудова повинност за роми. 

Националистите предвиждат още сформиране на „доброволни отряди за защита на българското население“ от ромите, което в същността си са незаконни паравоенни формирования с цел саморазправа и линч – безспорно противозаконни структури, които противопоставят етнически групи в обществото, обясняват от БХК. 

Патриотичните партии настояват и за ограничаване раждаемостта на ромите.

С постановление от август Апелативна прокуратура-София обаче е отказала да образува досъдебно производство. Според нея програмите на двете партии не водят до извод за проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза към ромското население, а призовават по-скоро към интеграция и спазване на закона.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови