Частните болници все по-богати, избират печеливши здравни пътеки

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

50 болници от 358 клиники прибират 2/3 от средствата на здравната каса. Това сочи справка на фонда за реално изплатените средства към лечебниците до края на месец май тази година.

Общо 780 млн. лв. са получили реално болниците за първите шест месеца, считано от декември 2013-а, когато започва финансовата година за тях. От тези средства 500 млн. лв. са заработили 50 болници. 

10 са частни структури, повечето от които отвориха врати в последните три-четири години. Сред тях има само две големи многопрофилни болници с повече легла - "Токуда" (около 1000 легла) и "Софиямед" (582 легла). Всички останали са малки клиники, обикновено със стационар до 100 легла. Въпреки че се водят многопрофилни, повечето се занимават само с определени специалности, като най-печеливши се оказват кардиологията и онкологията. Те дърпат и все повече пациенти от държавните болници. Така приходите и пациентите на големите многопрофилни клиники, където се лекува всичко и обикновено с по-малко доплащане от пациента, намаляват - за сметка на по-малките и по-специализирани частни структури.

Броят на частните структури - болници и медицински центрове с легла, които работят с НЗОК, вече е 140. Той изпреварва дори общинските клиники - 123 и държавните и ведомствените - 95. За разлика от обществените структури обаче, частните клиники не покриват цялата страна, а са съсредоточени в няколко големи града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Пазарджик.Конкуренцията между общинските и държавни болници не винаги е лоялна, тъй като частните структури подбират по-печелившите пътеки, а за държавните остават всички видове, поради което те трупат и борчове. Без промени тенденцията за увеличаване на приходите на частните клиники и дълговете на обществените се очаква да продължи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови