Язовирите в Мизия.Тука има- тука няма

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Каква е истинската причина за водния ад, сполетял Мизия? Първоначалната информация, че количеството на падналите дъждове са причина за наводнението, бе заменена с информацията за скъсани язовирни стени.

Според кмета на Мизия обаче броят на повредените съоръжения не е едно, не са две, а цели три. Язовирната стена на село Девене буквално е била отнесена от водата, става ясно от думите на кмета на Мизия Виолин Крушовенски.

От 6-те метра тя е срината на два. Водосборният обем на язовира е 951 хил. куб. м. През 2010 г. от Агенцията по хидромелиорации са констатирали, че не работи спускателният кран на водното съоръжение. Монтиран е бил сифон за изпразване, а бързотокът и водобоят са били разбити и изнесени.

В същото време обаче областният управител на Враца Венцислав Василев напълно отрича да има разрушени стени. "В област Враца няма язовири с разрушени стени, които да са основна причина за наводнението в Мизия", заяви той по повод информацията, че комисия на община Мизия е открила два язовира в община Борован със скъсани стени, които вероятно са причина за бедствието в града.

Единият от тези водоеми е рибарник, с малка площ, под наименованието "Стубля". Той е предоставен от общината в Борован за стопанисване от местното ловно-рибарско дружество. "Стената на рибарника е съществувала на 5 август и изпускателят е работел", посочи директорът на ОДМВР във Враца Иван Кирилов.

Другият водоем е още по-малък - с площ около 3 декара и е изграден преди десетилетия за водопой на животните в едно от борованските ТКЗС-та.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови