5 000 лв. глоба грозят Данчо Цонев заради КТБ

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ са подали сигнал до БНБ за налагане на административно наказание на Йордан Цонев от ДПС. 

Повод за това е интервю на доскорошния депутат и председател на комисията по бюджет и финанси в 42-то Народно събрание. 

В него той практически отхвърли възможността за оздравяване на банката на Цветан Василев чрез намеса на държавата или на миноритарните акционери. Според Цонев единственият вариант е обявяването на КТБ в несъстоятелност. Той дори настоя за законова поправка, която да позволи изплащането на гарантираните по закон влогове още преди обявяването на банката във фалит. 

Предложението обаче не мина, защото БСП не го подкрепиха.

 "Истината е, че проблемът в КТБ е криминален. Там се води следствие в момента и то много активно. Истината е, че данните, с които разполагаме към момента, част от които ние научихме при президента, наистина са много плашещи. Истината е, че хората трябва да си вземат парите час по-скоро", каза още Цонев преди два дни по Нова телевизия.

В съобщение до медиите отстранените директори заявяват, че отправените тежки обвинения срещу КТБ могат да предизвикат непоправими последици за кредитната институция. В доклада на квесторите на БНБ няма данни за финансова несъстоятелност и за престъпно нарушаване на банковото законодателство от страна на КТБ, посочват те. 

Директорите отбелязват още, че никъде не са публикувани препоръките на ЕК и необходимостта от специален закон за КТБ. 

В медиите обаче изтече писмо от Брюксел, в което се настоява възможно най-скоро да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани влогове.

Отстраненото ръководство на банката смята, че на Цонев трябва да бъде наложено административно наказание по Закона за кредитните институции (ЗКИ). Според него, който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв. 

Ако нарушението е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв., посочват в съобщението си директорите. 

Неотдавна отстранените директори поискаха санкция и за "Протестна мрежа", защото ги клеветяли и изнасяли банкови тайни. Активистите разпространиха в медиите списък на хора, които имат или са имали депозит в КТБ, както и на кредитополучатели.

Президентът Росен Плевнелиев  коментира пред Ройтерс, че решение за КТБ ще има в средата на октомври, когато ще са ясни окончателните резултати от одита. 

Мажоритарният собственик Цветан Василев обаче заяви в обръщение към клиентите и колегите си, че скоро се очаква консорциум от инвеститори да излезе с предложение за оздравяване на банката.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови