Цонко Цонев: Крепости боядисвам секакви, щот съм кметъл

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

От Камен бряг изпращат нов сигнал до Министерство на културата и Националният институт за недвижимо културно наследство. Сигналът е срещу безобразното боядисване с бял фасаген  археологическия паметник в местността „Яйлата“. 

Целта на бояджийското упражнение е да скрие разликата между автентичните посивели от вековете варовикови квадри  на крепостта и снежнобелия ерзац камък,който е положен в рамките на европейски проект по ОПРР "Яйлата, античната врата на Добруджа". За ужас на археолозите и историците,белият фасаген е заличил автентичната част на крепостната зидария. 

"Както Ви е известно, по проекта "Яйлата, античната врата на Добруджа" се извършват дейности, които представители на обществеността и специалисти в областта на опазването на културно-историческото наследство смятаме за неприемливи. Пред Министерството на културата вече са представени подробни описания и възражения по този въпрос (Вх. №: 94-00-1954/18. Х. 2013 г., 94-00-588/28.ІV.2014 г., 94-00796/ 30. V. 2014 г.). 

През изтеклата седмица граждани, загрижени за автентичността на културно-историческото наследство, публикуваха на страницата на фейсбук групата снимки, които свидетелстват, че абсурдно контрастиращата с белотата си реставрационна зидария е била бутафорно боядисана! Изпращам ги и на Вас. Това е недопустима практика в областта на реставрацията на археологически паметници. В документите на проекта не е залегнало боядисване, нито има одобрено такова от Министерството на културата. Това е част от сигнала до културните институции.

В информацията за медиите от фейс групата „Камен бряг“ предлагат няколко заглавия,burgasdream.com избра първото. Изберете своето заглавие :1. Цонко Цонев: „Крепости боядисвам секакви, щот съм кметъл.”2. Не е виновен каварненският кмет Цонев, че вандализира алхеологическият паметник на Яйлата, а министър Стоянович, че му разрешава да го върши без контрол. 3. Кметът Цонев надмина себе си – боядиса каменното надзиждане на яйленската крепост! 4. Кичово бутафорното профаниране на яйленската крепост се стреми да заеме първо място в света в дисциплината „Бай Ганьо – реставратор!”

Добавете коментар


Защитен код
Обнови