Голяма глупост е станалото в КТБ да се нарича "обир на века"

Голяма глупост е станалото в КТБ да се нарича "обир на века". Това каза в предаването „Деконструкция“ на БНР финансовият анализатор Стоян Александров, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров. Той изтъкна, че хората няма да плащат 3,5 млрд. лева, за които се твърди, че са откраднати от Корпоративна търговска банка.

Прочетете много внимателно прессъобщението на БНБ. Те се позовават на доклада на одиторите. 

 

„Те се ангажират, че 2 млрд. лв. са безпроблемни кредити, а за останалите има някакъв проблем. Ако се вземе нормативната уредба на банките, ще се види че проблемните кредити са три групи – „под наблюдение“, която има малки отклонения, „необслужвани кредити“ и „загуби“. Често длъжници с влошено финансово състояние попадат във втората група, но това не означава, че кредитът им не е обезпечен“, обясни Стоян Александров.

По думите му, преди одиторите да кажат колко кредита попадат във всяка от трите подкатегории, не може да се говори, че банката има проблем. В първата категория се провизират 10% от размера на дълга, във втората – 50%, а в третата – 100%.

Финансистът посочи, че ако кредитите „под наблюдение“ са за 2 млрд., „проблемните кредити“ са за 1 млрд., а „загуба“ – 500 млн. лв., то: Реално капиталната дупка е 500 и 500 и 200 – 1,2 млрд. лв, капиталът на банката е 700 милиона. Като приспаднете, защото те ще бъдат покрити за сметка на капитала, ще бъдат обезсилени актове на собствениците, явява се една дупка от 500, но не и 3,5 милиарда.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови