"Фрапорт" показа другото лице на родния туризъм

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Големите транспортни фирми, обслужващи около 85 процента от туристите по Южното и Северно Черноморие през активния сезон, протестираха днес на Летище-Бургас заради увеличената 5 пъти в сравнение с миналата година такса за достъп на превозните средства. Те не допуснаха автобусите си на паркинга на аерогарата и заминаващите си от България чужденци трябваше да пренасят огромните си куфари на ръка до терминалите.

 

Чужденците, неразбиращо, но без съпротивление си помъкнаха багажа към сградата на летището. Транспортните фирми направиха това с огромна доза неудобство и с хиляди извинения към потърпевшите. Направиха го, за да подскажат какво може да се случи в разгара на сезона, ако държавата не реши проблема им.

 

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД чрез пресаташето си Мая Минчева, която нищо не знаеше, прехвърли вината на фирмата- наемател на паркинга - "Адонис енд фрог".

 

От там пък обясниха, че входът е свободен, но платен. Но не обясниха какво е наложило така драстично да скочи цената на едногодишната карта за достъп на превозно средства - кола, автобус, рикша и пр., - от 80 на 400 лева. Не пропуснаха обаче да размахат пръст ."В случай, че в следствие на репортажите, които планирате да излъчите бъде накърнен по какъвто и да е начин имиджът на нашата компания, ще сме принудени да потърсим обезщетение по съответния ред", пише в съобщението на BurgasPlus.

 

Протестът принуди държавата да реагира и областният управител на Бургас Павел Маринов, освен че изпрати на летището много полиция и жандармерия, свика и среща, която, както се очакваше, не бе уважена от представители на Фрапорт. Павел Маринов се опита още в началото да вземе превес и в стила на стар партиен функционер набързо обяви, че протестът е проведен без разрешение, че видите ли по 400 лева на автобус не било много пари. Неубедителен бе и в начинанието си да докаже как държавната машина работи перфектно, но това било търговски спор, в който тя не може да се намеси, но въпреки това че участва активно.

 

Областният управител се опита да потуши напрежението не само с обещания за подкрепа. Показа писмо, изпратено от министъра на транспорта Данаил Папазов до изпълнителните директори на двете морски летища. Писание, пълно с препоръки за прозрачност и с напомняне, че в концесионния договор изрично е написано, че фирмата, стопанисваща аерогарите, трябва в справедлива част да понася тежестта за развитието на региона. Има и ненастоятелно искане да бъде приложена утвърдената методология при образуването на цените за обществените услуги. 

 

В подкрепа на транспортните фирми са и туроператорите,обединени в  Българската асоциация на туроператорите и Бургаската регионална туристическа камара.

 

Истината е една. Ако летищата в Бургас и Варна не бяха дадени на концесия, а си бяха останала изцяло държавни, този пореден и особено вреден за крехката репутация на България като добра туристическа дестинация нямаше да го има. А и в държавния бюджет щяха да влизат повече пари, а не както сега 19.2 на сто от приходите на Фрапорт. Повече пари, което означава повече средства за пенсии и за здравеопазване. Туристите, дошли да похарчат парите си тук, нямаше да мъкнат куфари на ръка и да си тръгват огорчени, за да не се върнат.

 

Държавата просто трябва да застане до българския предприемач, като му осигури условия да развива бизнеса си и го защити от твърде големия апетит на олигарсите.

  

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови