Община Бургас сред нарушителите по ОП"Регионално развитие"

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г., са причина за временното спиране на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие рано сутринта в сряда, след като във вторник вечерта Ширин Уилър, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан, потвърди, че ЕК е спряла средства по програмата.

Министерството е било уведомено за мярката с писмо на Генерална дирекция „Регионална и градска политика" на ЕК от 3 юни.

От ведомството уточняват, че са прекъснати плащанията по приоритетни оси 1 и 3 - „Интегрирано устойчиво градско развитие" и „Устойчиво развитие на туризма" във връзка с междинни искания за средства подадени на 3 април и 27 май 2014 г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност около 90 млн. евро.

Плащанията към бенефициентите по приоритетни оси „Регионална и местна достъпност", „Местно развитие и сътрудничество" и „Техническа помощ" на ОПРР продължават.

До края на месеца се очаква решението на ЕК за средствата по програма "Околна среда", замразени по-рано тази година. Решението за финансирането на екологичната програма се бави заради предприета допълнителна проверка у нас на експерти на комисията.

Временната мярка е свързана с констатациите от рутинен одит на ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., извършен в началото на април 2014 г. от одитори на ГД „Регионална и градска политика", отбелязват от министерството. В одитирания период, в който са открити нередности, ръководители на ведомството бяха настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, която го наследи след встъпването му в длъжност през 2012 г.

От министерството информират, че към днешна дата в Управляващият орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

Говорителят на еврокомисаря по регионалната политика обясни, че подробности ще бъдат съобщени до края на седмицата. В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Те са извършени по процедурите за обществени поръчки, проведени от четири бенефициента: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР.

От община Бургас са категорични, че вниманието умишлено се насочва към Бургас. „В изявленията на Европейската комисия и в писмото до МРР никъде не се казва, че заради Бургас са спрени парите. Насочването към Бургас е изцяло политическо и се разминава с изявлението на Европейската комисия”, заявиха от общината.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови