Печели ли България от кризата в Украйна?

Отражението на украинската криза върху българския бизнес засега е противоречиво. Все още е рано за окончателни виждания и сумарни заключения.

 

В момента въздействието е негативно - българският износ е ограничен. Той е около 800 млн. долара и е спаднал значително. Всяка една политическа турбуленция се отразява негативно върху износа, коментира за БГНЕС Божидар Данев изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Кои са, все пак, положителните ефекти?

Първото нещо е, че очакваме увеличение на туристическия поток. На второ място - покачването на цените на житните култури. България е голям износител на зърно и това ще бъде положително явление. Има и други положителни явления - например акостиращите на българското пристанище круизни кораби.

Ако теглим чертата в края на годината може да се окаже, че сме спечелили от украинската криза. При всички случаи, обаче, всяко едно подобно смущение в дългосрочен план не е полезно.

По отношение на санкциите срещу Русия, правителството се държи на доста умерена позиция. Имаше дори изказвания, че много трудно ще се съгласим с тежки санкции. Нека не забравяме, че България би била една от най-потърпевшите страни от санкции към Русия.

Газопроводът "Южен поток" е много сериозна бизнес инициатива, която ще доведе до отваряне на много работни места в страната.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови