Внасят 550 000 подписа за референдум

Подписите за референдув за изборното законодателство са събрани и следобед ще бъдат внесени в парламента, съобщиха от инициативния комитет.

Председателят проф. Георги Близнашки ще предостави на председателя на Народното събрание събраните подписи в 16.30 часа, съобщиха от комитета. Събрани са 550 000 подписа до момента.

"Кратките срокове, в които бяха изпълнени изискванията на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, недвусмислено показват голямата гражданска енергия и обществени очаквания за промяна в отношенията между институциите и гражданите", се казва в съобщението на инициативния комитет.

Преди това ще има шествие, което ще започне в 16 часа от централния вход на Софийския университет.

Подписите продължават да се събират. С внасянето от инициативния комитет искат да дадат време за извършване на проверка на събраните досега, за да може евентуално народното допитване да бъде насрочено заедно с евроизборите на 25 май. Инциативата е паралелна на тази на президента Росен Плевнелиев, който внесе искане за референдум с въпроси за въвеждане на частичен мажоритарен вот, за задължително и за електронно гласуване. Миналата седмица дебатирането му беше отложено от депутатите.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови