Бургаските корабостроители отново на протест

За трети път уволнените корабостроители ще блокират кръстовището на ул. "Иван Вазов", до старата поща. Протестът ще е от 15 мин. и ще започне в 13.00 часа. Това е последният разрешен в края на миналата година протест. Работниците прибягнаха до тази крайна мярка, защото продължават да са обезверени. Дни преди Коледа те получиха септемврийската си заплата по банков път. Много от тях обаче не взеха и стотинка заради теглени кредити. Банките веднага удържаха заплатите им за погасяване на дълговете. "Всъщност банките си направиха услуга, а за нас на никой не му пука", коментираха на протеста на 21.12. работници. 

Без храна, топлина и ток и без яснота за бъдещето посрещнаха празниците 150-те семейства на съкратените служители от корабостроителницата в Бургас. Обявена е процедура по несъстоятелност на "Бургаска корабостроителница" с назначаване на временен синдик, за да могат съкратените работници да получат обезщетение от Националния гаранционен фонд.  Най-рано се очаква на 15 януари да се получат обезщетения. 

След няколко проведени срещи на ниво областна администрация, намеса на полицията и на държавните институции, изпълнителният директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Дянков е обещал да се срещне със служителите на завода на 6 януари. Деян Дянков е обещал да отговори на въпросите, които имат към него, свързани с обезщетенията и бъдещето на предприятието. Малка е вероятността корабостроителницата да плати оставащите 8 заплати, сигурно това ще се направи от Националния гаранционен фонд, поясни Веселин Кабов, бивш търговски директор в предприятието. Заводът има да получава пари от длъжници, но те няма да стигнат за заплати, смята още той. Кабов не очаква да влязат сериозни постъпления в корабостроителницата, а се трупат и текущи разходи. 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови