Собственик на автомивка осъди EVN за 2040 лв.

EVN надписа самоволно сметката на „Валисто” ЕООД,  

но след съдебно решение енергоразпространителят ще трябва да върне 2040 лв. 

Дружеството стопанисва автомивка „Дъга“ и бистро в Бургас, а на 22 април 2014 г. била извършена проверка на електромера от служители на EVN. Установили, че входящият и изходящият кабел са изрязани и са присъединени към електромера за изолация, като по този начин първа измервателна група не може да измерва, тъй като няма връзка. Медната част от кабела била оголена, изрязана и прихваната към изолацията и по този начин не правела контакт и не се отчитала енергията. Техниците не сменили електромера, а възстановили схемата, като оправили жиците.

След това била издадена допълнителна фактура за периода от  22 януари до 22 април 2014 г.

„В общите условия по никакъв начин не е защитен интереса на потребителите при едностранна корекция на сметките за минал период, предприета от страна на дружеството – монополист, при неустановен период на грешно измерване или неизмерване на електрическата енергия“, четем в решението на Бургаския районен съд.

Задължителната практика се придържа и към разбирането, че коригирането на сметките за вече доставена електрическа енергия само въз основа на обективния факт на констатирано неточно отчитане на доставяната електроенергия противоречи на регламентирания в чл. 82 ЗЗД виновен характер на договорната отговорност и е недопустимо, ако не е доказано виновно поведение на потребителя, препятствало правилното отчитане. След като от страна на ответното дружество не е установено виновно поведение на ищеца за констатираното въздействие в измервателния уред, изполван от него, няма как да се презюмира негово виновно поведение“, пише в мотивите на съда.

Освен 2040 лв., които ЕВН ще върне на търговеца, ще трябва да плати и 931 лв. държавни такси по делото.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови