Площад Тройката: Деца играят до бетонова пропаст със стърчащи арматури /видео/

Ужасяваща е гледката, как малки деца с ученически ранички си играят на сантиметри от зловещите арматури, които стърчат по ръба на бетоновата пропаст на „Дупката“ на площад Тройката.

***

Не случайно „Дупката“ е изписана с главно Д. 

Вече 35 години продължава сагата с тази язва в топ центъра на Бургас. 

Настрана от цялата история, която можете да прочетете в края на материала, в момента зловещото и зловонно място е разграден двор. Строителните платна на няколко места са разбити, а има и легален вход, който е обозначен с надпис „Вход. Изход. Строителен обект“.

Поне от 4 места безпрепятствено се влиза и мястото е станало свърталище на бездомници. Разхвърляни са матраци, опаковки от хранителни продукти и други отпадъци от битова човешка дейност. 

През деня любопитни деца влизат и си играят около 10-метровите отвесни стени, обрамчени с ръждиви, стърчащи в различни посоки арматурни железа. Бетоновата пропаст води надолу до мътно блато, което е развъдник на жаби и змии.

Кратка разходка по утъпканите вече пътеки на горното ниво можете да гледате във видеоматериала. Опасните места са на всяка крачка. 

Деца, които се гонят, могат и да не забележат кога са стигнали до ръба, от който връщане няма. Особено след няколко седмици, когато избуят треви и бурени и закрият границата между двете нива, едното на кота 0, а другото на кота -10 метра.

За последен път идея за „Дупката“ се появи през 2018 г., когато от община Бургас обявиха, че на мястото ще се изгради модерен градски парк.

За отделни имоти на терена обаче още се водят дела.

ИСТОРИЯТА:

Сагата на това място започна през далечната 1987 г., когато то бе разчистено за изграждането на градски универсален магазин в Бургас. Строителството трябваше да приключи през 1989 г., но първата криза в страната го застигна и след като 30% от зданието бе готово, обектът бе замразен. 

На терена в продължение на 17-18 години стърчаха грозни бетонови колони и плочи на два етажа, а мястото се ползваше за сметище и тоалетна. 

През 2005 г. БУМ /Бургаски универсален магазин/ продаде правото на строеж на старозагорската фирма ГИР-2 на цена от 3 911 000 лева. Всичко това й даде правото да направи сграда с разгъната площ от 32 476 кв. м в суперцентъра на Бургас. 

Това трябваше да бъде първият мол в Бургас. 

През януари 2006 г. невиждана дотогава тежка техника разруши бетоновия скелет на ГУМ-а. Оттогава започнаха съдебните дела на над 40 наследници на множество малки парцели, включени в границите. 

През 2014 г. пак се заговори за строеж на мол на площад Тройката, след като бяха внесени документи в РИОСВ от страна на един от съдружниците в „Градус“ - Лука Ангелов, собственик на „Мариета“, правоприемник на ГИР-2.

През 2018 г. пък кметът  на Бургас Димитър Николов съобщи, че 11 декара от занемарена площ в суперцентъра на Бургас ще бъде превърната в модерен градски парк. Вече 90% от площта била на общината.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови