Водолази извадиха изхвърлена в морето тротинетка, ето и другите находки /снимки, видео/

Водолазите от СНЦ „Приятели на морето“ извадиха от морето до Моста в Бургас електрическа троинетка.

Това стана днес по време на съвместна акция по повод наближаването на Международния ден на Черно море.

Докато почистваха морското дъно водолазите се натъкнаха и на други „съкровища“ – телефон, сребърен ланец, очила, чинии, лъжици и вилици, джобно ножче, покривка за маса, фенерче с антикварна стойност, оловни тежести, разплескани оловни куршуми, ръждиви метални предмети с неизяснен произход. 

Екоинициативата започна в 10:30 ч и приключи час и половина по-късно.

Водолазите влязоха от брега на Централния плаж, под моста, а излязоха на края на съоръжението.

Инициативата е в рамките на съвместен проект на община Бургас и университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИП-01-237/14.12.2020 г.

Няма намерени пластмасови отпадъци, отбеляза с удовлетворение проф. Севдалина Турманова, преподавател в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, която наблюдаваше почистването на морското дъно. 

Целта на акцията бе да запознае жителите и гостите на града с реалния ефект на замърсяването в Черноморския басейн и да ги подтикне към по-отговорно отношение към чистотата на морето. 

Събраните от водолазите отпадъци ще бъдат транспортирани и депонирани.

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ С ПРОФ. ТУРМАНОВА!

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови