Линейка стига за час и половина до село в община Несебър

Село Козница се обслужва от филиала на Спешна помощ в Бяла

За да стигне линейка до село Козница, са необходими 90 минути. Населеното място е отдалечено на 50 км. от филиал на Спешна помощ, но забавянето става заради трудно проходим път и релефа на местността, съобщава „Дарик“. Това се посочва в доклад на Сметната палата за качеството на медицинската помощ в България, който бе официално оповестен днес.

Село Козница попада в състава на община Несебър, но тъй като се намира до границата с Варненска област, се обслужва от филиала на Спешна помощ в Бяла, обясни шефът на Центъра за спешна помощ – Варна д-р Мая Рашева. Тя добави, че край Обзор има няколко села, които се намират в планински район и са труднодостъпни за спешните медици от Бяла. Освен в Козница, повече се чака за спешна помощ и в с.Козичино. Линейки стигат трудно и до варненското село Самотино, което по официални данни има само един жител.

За щастие повиквания за Спешна помощ от споменатите села има 1-2 пъти годишно, като през 2014 г. не е имало нито едно, разкри д-р Рашева. По думите й няма такъв ресурс, за да се направи филиал на Спешна помощ в района.

152 780 души в 523 населени места в страната са със затруднен достъп до спешна медицинска помощ (над 20 минути), като те съставляват средно 8 на сто от жителите на тези населени места. Това са населени места с много нисък брой жители, които са разпръснати на значителни разстояния от филиалите на Спешна помощ. Въпреки че селището с най-отдалечен достъп се обслужва от ЦСМП-Варна, местният Спешен център е един от трите в страната с най-нисък относителен дял на населението със затруднен достъп – 3 на сто, се отбеляза още в доклада на Сметната палата.

Във Варненско средното време за обслужване на едно повикване е 12 минути. В 90 на сто от случаите линейките пристигат на адрес до 23 минути.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови