Поморийци се изнасят от града, пречат на размножението на видрите

Според карта на Института по биоразнообразие към БАН, цяло Поморие е необходимо на видрите и ще се наложи евакуация на населението от града. 

За това съобщиха с чувство за хумор от Национална асоциация „Българско Черноморие” и приложиха въпросната карта.

На 16 май от 10:30 часа в „Сан Марина” в Поморие ще се проведе среща с гл. ас. д-р Десислава Сопотлиева - Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, на тема: природни местообитания от защитена зона „Поморие” от мрежа Натура 2000. 

 

В защитена зона „Поморие” са установени местообитания на 11 вида животни, осем вида природни местообитания и др., за които предстои да се издадат забрани за човешки дейности. Инициатор за обявяване на защитена зона „Поморие” са „Зелени Балкани”. 

Преди министърът на околната среда и водите да е издал заповед за забрани на човешки дейности в защитена зона „Поморие” от асоциацията задават следните въпроси към „Зелени Балкани” и експертите към БАН: 

1. Ако такава евакуация е наложителна, във връзка с опазването на видрите, то кога поморийци ще бъдат евакуирани?

2. Ще се конфискуват ли земите, попаднали в защитена зона „Поморие” или не?

3. Колко милиона лева ще бъдат отпуснати за опазването на животинските видове и природните местообитания, намиращи се върху земите на поморийци, попаднали в защитена зона „Поморие”?

4. Ще участват ли „Зелени Балкани” или други формации от „За да остане природа в България” в усвояването на тези милиони? Пример: „Зелени Балкани” са усвоили над 5 млн. лв. за опазване на Поморийско езеро от поморийци.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови