Приключи строителството на ВиК мрежата в Черноморец /снимки/

С официална церемония бе открит обект : „ Строителство на ВиК мрежа и КПС в землището на Черноморец”

в рамките на проект "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап". В рамките на проекта бяха три броя КПС и колектори за гр. Черноморец, които осигуряват отвеждането на отпадните води на града и прилежащите комплекси в Пречиствателната станция- Созопол, откъдето пречистените води се отвеждат навътре в морето.

На церемонията, която се състоя  на площадката пред Канално- помпената станция в края на града, присъстваха представители на общинска администрация, екипът, реализирал проекта, представители на фирмата- строител, жители на град Черноморец. Отец Стилян отслужи водосвет за здраве и в края на водосвета пожела на присъстващите и на жителите на града да се радват на новата придобивка, която ще подобри ежедневието им.

Символично лентата на последния обект от проект „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап" беше прерязана от вр.и.д. кмет на община Созопол Петя Чапевова и началник отдел ” Инвестиционна политика и екология” Мадлен Вълчева. На събитието присъстваха Панайот Рейзи и Добри Добрев, които в качеството си на кметове на Созопол и Черноморец положиха огромни усилия през последните две години проектът за Водния цикъл да бъде реализиран качествено и в срок. Гости на събитието бяха и част от общинските съветници, чиито решения бяха важни за реализирането на най- големия и мащабен проект, изпълняван в община Созопол.

„ С приключването на този обект в Черноморец, ние реално приключваме „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап" и вече имаме самочувствието и опита да гледаме към Втория етап”, заяви в приветственото си слово вр.и.д. Петя Чапевова. Тя подчерта, че включването на Черноморец във Водния цикъл дава реално предимство, градът да развива модерен туризъм, а жителите му да ползват висококачествени услуги, които предостява проекта. И припомни, че преди години е имало идея точно на това място, където е КПС, да бъде изградена пречиствателна станция на Черноморец, която би заела много голяма територия. С проекта „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап",Черноморец става част от една модерна система за пречистване на отпадните води и нова ВиК мрежа ще повиши качеството на тази услуга за жителите на Черноморец, подчерта Петя Чапевова.

Кандидат- кметовете на Созопол и Черноморец Панайот Рейзи и Добри Добрев участваха в церемонията, като държаха трикольорната лента и не скриха задоволството си от цялостното приключване на проекта. „ Това, че Черноморец е част от интегрирания проект е сериозна заявка за развитието на туризма и ние няма да я пропуснем, заяви Добри Добрев.” Уверен съм, че през следващия туристически сезон пречистените води и Пречиствателната станция, ще допринесат за увеличение на гостите на Черноморец, каза още Добрев.

На Черноморец му предстои едно бързо развитие както като туристическа дестинация, така и като икономическо развитие, каза Панайот Рейзи. За туризма и екологията направихме възможно най- доброто като реализирахме Интегрирания проект за воден цикъл, сега предстои завършването на новото рибарско пристанище в Черноморец, което ще го направи и водещ рибарски център, допълни Рейзи.

Една  от канално-помпените станции в град Черноморец се намира в близост до пристанището. От там чрез тласкател, отпадните води се насочват към Пречиствателната станция в Созопол.

„Интегриран проект за водния цикъл на Созопол – етап I”се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез оперативна програма „ Околна среда 2007-2013г.” 

В рамките на проект "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап" бе извършено строителство на КПС “Хармани”, КПС “Пристанище”, Колектор “Крайбрежен”, Колектор “Провлака”, Напорни тръбопроводи, Проектиране и изграждане на ПСОВ “Созопол”, Дълбокоморско заустване, ВиК на кв. “Мисаря” и кв. “Провлака”, три броя КПС и колектори за гр. Черноморец.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови