Созопол оживя в сърцето на Париж /снимки/

Над 60 картини, рисувани в Созопол са вече част от културния живот на френската столица.

На 05.11.2015г.  в салоните на Българския културен център в Париж бе официално открита международната изложба с българско участие „ С дъх на море”. Картините са вдъхновени от созополското море и  пресъздават атмосферата на Созопол.Те са част от творбите, които 23 ма български и френски художника нарисуваха по време на Международния пленер, който се проведе в рамките на Петия международен фестивал „Солей” в началото на лятото.

Френската публика остана възхитена от творбите, а присъствието на толкова много ценители в изложбената зала на Българския културен институт в Париж бе оценено и като голям културен успех на страната ни, сподели директорът на фестивал „Солей „ Александрина Исайлова.

Освен французи, по време на откриването на изложбата присъстват и много българи, които живеят във Париж. Изложбата бе открита от зам. посланикът на България в Париж г-н Асен Кръстев. На събитието присъства и созополската художничка Ангелина Недин, чийто картини привлякоха интереса не само на българската публика, но и на френските ценители. Сред българските автори, чиито творби красят салоните на Българския културен институт са още професорите Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Светозар Бенчев,утвърдени творци като Стефан Чурчулиев, доц. Аделина Попнеделева, Веселин Иванов и др.Своят поглед към красотата и митичността на Созопол представиха в картините си френските им колеги Аксел Пахлави, проф. Ив Гобар, проф. Антоан Бенар, Реми Амоар, Флоранс Обрехт и др.

Изложбата ще остане в сърцето на Париж до края на месец ноември, след което ще бъде представена в София. Организатор на изложбата е Фондация ,,Солей’’ със специалното съдействие на Община Созопол.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови