Започнаха пръскане срещу тигровия комар в Созопол

За първи път тигровият комар е зесечен в местността Буджака в Созопол

Констатираното наличие на азиатски тигровя комар (Aedes albopictus)  по  южното Черноморие, крие сериозен риск от разпространение на заболяванията пренасяни от него. Едно от тези заболявания е болестта Зика, която  се пренася само от тигровите комари. А първичното огнище на тигровия комар в България е точно в гр. Созопол – местността Буджака. 

Регионалната здравна инспекция в Бургас е издала предписания на общинските кметове в област Бургас да започнат своевременно обработката срещу комари. Препоръчителното начало за пръскане срещу хапещите насекоми е месец април, когато могат да бъдат унищожени ларвите на насекомите.

Фирма БИОВЕТ 72 ООД , която извършва инсектицидните обработки против комари на територията на Обшина Созопол ,вече  извърши първата ларвицидна обработка на рисковите биотопи на 12.04.2016 г., съобщават от община Созопол. Всяка следваща обработка ще се извършва на всеки 14 дена до средата месец юли 2016г. , а след средата на юли , ларвицидните обработки ще се извършват на 21 дена до средата на септември.

„Апелираме жителите на гр. Созопол, гр. Черноморец, с. Равадиново и с.Атия /местата които са в непосредствена близост до морето/ да сигнализират за биотопи със застойна вода които са основните места за инкубация на ларвите на комарите“- каза Д-р Чанева управител на БИОВЕТ 72. Информацията може да се подава лично на Д-р Чанева или в отдел „Екология“ на Община Созопол

Добавете коментар


Защитен код
Обнови