„Лазарица“ събира най-красивите моми в Созопол

На Цветница пренасят мощите на Св. Йоан Кръстител и иконата „Св.Богородица Козница” в храм „Св.св. Кирил и Методий“

На 24 април, неделя от 10.30 ч. на Амфитеатър „Аполония” в Созопол ще бъде официално открито шестото издание на Общинския празник ”Лазарица”, който ще събере на едно място красивите лазарки от населените места в община Созопол.

Празникът, който е част от Великденската културна програма на общината ще събере малки и големи лазарки от Созопол ,Черноморец и от селата Равадиново,Атия,Росен, Крушевец и Габър. Лазарските групи са организирани от местните читалища и  подготвили автентични обичаи и красиви лазарски песни и наричания. Созопол ще бъде представен от Тракийско дружество „Яни Попов” и клуб „Българка” към СЗОСРЗ. Празникът е съпътстван и от конкурсна част, която ще определи най- малката лазарка, най- красивата носия и най- автентичния обред.

Празничният ден ще започне с литургия в църквата „Св. Георги Победоносец“, в края на която ще бъдат раздавани осветени върбови клонки. С литийно шествие ще бъдат пренесени иконата „Св.Богородица Козница” и мощите на „Св. Йоан Кръстител” в църквата „Св. св. Кирил и Методий”, която ще бъде отворена за посетители и миряни през лятото.

Днес над 100 лазарки ще посетят домовете на жителите на всички населени места в общината и ще наричат за здраве и плодородие.Традицията ще оживее чрез песните и танците на лазарките и ще зареди всички с доброта и пролетно настроение.

В последния работен ден няколко групи лазарки посетиха община Созопол и Общинския съвет. Малките лазарки от созополската детска градина „Снежанка“ и от детската градина в с. Атия, лазарските групи към Тракийско дружество „Яни Попов „ и клуб „Българка“ поздравиха своите домакини като изпяха най- хубавите лазарски песни и танцуваха лазарски танци. Те получиха благодарностите на служителите на двете институции, подаръци и много аплодисменти

Добавете коментар


Защитен код
Обнови