Трима почетни граждани на Созопол впечатлени от експозицията "Стария Созопол" /снимки/

Произведения на местните художници  са част от експозиция „Старият Созопол”, която включва и икони.

Експозицията  се намира в новопостроения Европейски център за изкуства, местни занаяти и традиции и бе открита официално от зам. кмета Петя Чапевова  в присъствието на трима почетни граждани на Созопол- проф. Казимир Попконстантинов, проф. Божидар Димитров и бившият кмет на курортния град Никола Калоянов. Експозицията бе открита с музикален поздрав от фронтмена на Сънрайз Георги Мархолев и неговата група, а директорът на Общинския културен институт Димитър Недев разказа на присъстващите за идеята на експозицията и за картините и иконите, които могат да бъдат разгледани от жители и гости на Созопол през следващите 20 дни.

Експозицията „Старият Созопол” включва произведения на местните художници Яни Хрисопулос и Петър Катерков, Александър Мутафов и такива, които участват в традиционния симпозиум по маринистика. Включени са още произведения и на малката каменна и бронзова пластика, които представят Созопол, неговите хора и уникалната среда, в която е изграден градът. Основен елемент от експозицията е созополската иконопис от VII до XIX век,  като посетителите ще имат възможност да видят 10 от най-добрите икони, които пази созополският  Археологически музей. 

Сред гостите по време на официалното откриване бе и директорът на Художествената галерия художника Иван Бахчеванов. Той акцентира върху творбите на местния художник  Петър Катерков, който заедно с Яни Хрисопулос са били ученици на великия български художник  Александър Мутофов. В експозицията „Стария Созопол” могат да бъдат видяни изключително ценни картини на Катерков, които за първи път се представят пред широката публика.

След 20 дни експозицията „Старият Созопол” ще бъде  сменена с експозиция на български художници, повечето от които от София, рисували Созопол. През септември ще бъде наредена и още една интересна изложба „Стари фотоапарати и морските хора фотографи”.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови