Созопол е готов за зимния сезон

Община Созопол с редица превантивни дейности

Община Созопол е ангажирала всички сили във връзка с предстоящия зимен сезон. На този етап са обезпечени всички дейности  свързани със мероприятията по зимната подготовка. Двугодишен договор с фирма осигурява зимното поддържане и снегопочистване на общинските и местни пътища. В този договор са секцирани почисванията на близо 74км. общински пътища. Фирмата, с която община Созопол работи, разполага с необходимата техника, в това число автомобили с повишена проходимост, багери, бордови автомобили, колесни трактори със снегоринни уредби. Има три основни пункта в самата община. Те се намират в района на село Зидарово, който е най-отдалечен от Созопол. Пунктове има и в Созопол, и в село Равна гора.  Реализирани са редица превантивни мерки – още в началото на лятото  са почистени някои от деретата в селата Росен и Равна гора. Сключен е договор за почистване на деретата в параграфската зона на местността Росенец, където се създават доста проблеми с периодични наводнения. „Организирали сме самата община с наличните ни сили като хората, които полагат обществено полезен труд по населените места, също ще бъдат организирани за почистването на бордюри и канавки. Фирмата, с която работим и която извършва самото почистване през зимните месеци, извършва опесъчаването на тротоарните площи. Там, където е възможно, сме насочили своите усилия, за да бъдем готови да се справяме с вероятни снеговалежи”,  разказа Катя Стоянова ,заместник кмет на Община Созопол.  Община Созопол е кандидатствала по Регионалната програма по заетост 2016 г. Одобрени са 4 лица със петмесечна заетост при пълно работно време. Тези хора ще бъдат назначени от 1 ноември 2016 г. и ще участват основно в почистването на проблемни участъци, входни и изходни артерии на населените места, речни корита, площади и др.

В обезпечаването на безопасност през зимния сезон ще бъдат включени и лицата, полагащи обществено-полезен труд по Програмата за Обществено полезен труд. Те ще бъдат ангажирани в почистването на участъци в самите населени места- площади, улици, тротоари. 

Община Созопол ще проверява пътноподдържащите фирми за готовността им да посрещнат зимата и ще следи ли изпълнението на работата през целия зимен период. Освен предмет на договор и плащания, така също има и права и задължения на възложителя и изпълнителя, които трябва да се спазват. „Ние проверяваме не само в началото, но осъществяваме и текущ контрол по изпълнението на работа. Има назначени длъжностни лица от Община Созопол, които ще подписват протоколите за извършената работа, допълни зам.кметът Стоянова като увери, че при регистрирани нарушения ще последват санкции към почистващата фирма. 

Осигурено е и отоплението в училищата и детските градини в територията на Община Созопол.

Имаме общинско горско предприятие. Всички училища, които се отопляват с твърдо гориво, вече имат дърва, благодарение на общинското горско стопанство, което е осигурило дървата навреме. Там където учебните заведения се отопляват с течно гориво,то също е осигурено. 

Предстои среща с представителите на институциите, отговорни за осигуряването на безопасността и нормалния ритъм на живот в общината през зимните месеци, като първата среща е предвидена да бъде с Полицейското управление в Созопол.Наскоро община Созопол сключи споразумение с полицията, пожарната и обществени организации за съставянето на местна комисия за опазване на обществения ред. В тази връзка, в края на месеца предстои сбирка, за да се конкретизират дейностите и мероприятията по плана,който е приет за безопасност по пътищата в зимни условия.

Има няколко участъка на територията на общината ,които са проблемни през зимните месеци. Това са по отдалечените села от общинския център. Това са пътищата около селата Индже Войвода, Вършило, Зидарово – там падат и по-големи валежи през зимата и съответно там има  повече проблеми. Затова  усилията на община Созопол са насочени да бъдат  осигурени проходимостта на пътищата не само за градския и междуселищен транспорт, но и за самите жители на селата, защото се затруднява предвижването им от едно до друго населено място или до самия център на общината.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови