В Созопол въвеждат синя зона

Община Созопол търси най- подходящия вариант за Стария град

Общинският съвет прие единодушно Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол. Предложението бе направено от кмета на община Созопол, като новата наредба ще действа в периода от 15 май до 15 септември,съобщават от Пресцентъра .

От дълго време обмисляме различни варианти за регулиране на движението в града през летния сезон, заяви по време на сесията кметът Панайот Рейзи. Вие сами знаете, че този процес минава през различни етапи, но крайната цел е да създадем ред в града, като регулираме трафика и паркирането, за да осигурим едно по- спокойно лято както за туристите, така и за нашите съграждани, допълни кметът.

Наредбата е само начало на процеса и все още не е ясно какъв ще бъде финансовия резултат от въвеждането на платени зони, заяви Рейзи в отговор на въпрос на общински съветник, като подчерта, че основната задача е да се ругилира движението през натоварения летен сезон. Предстои екип от общинска администрация да посети град Банско през месец януари, за да черпи опит от своите колеги на място. Самата Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол е взаимствана от Банско, където вече няколко години е въведен този ред през зимния сезон. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби 

Изпълнението на Наредбата и правилата за Синя зона и платените зони ще бъде обезпечено от община Созопол, която ще назначи за сезона служители, които да упражняват контрол. Тази част от контрола, която е свързана с нарушение и поставяне на скоби ще бъде възложена на фирмата с репатриращия автомобил .Нерегламентиранато премахване на поставените скоби на автомобила- нарушител, води след себе си глоба до 150 лв. Това бяха отговорите на част от въпросите, които зададоха общинските съветници по време на обсъждането на Наредбата за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол.

В хода на прилагане на новата наредба, вероятно ще възникнат още различни казуси, които в края на летния сезон, ние като общинска администрация ще обобщим и ще представим пред вас, за да намерят място в наредбата, заяви кметът Панайот Рейзи. Той подчерта, че най- важното е да се регулира движението в Стария град, защото заради спецификата на неговите улици,прилагането на познати вече варианти не е подходящо. „ Старият град е уникален сам по себе си и намирането на решения за облекчаване на трафика е много трудно. Затова апелирам към всички общински съветници, да споделят свои предложения и да подскажат едно адекватно и съвременно решение на казуса с движението и паркирането в Стария град, апелира кметът.

 Наредба за платено паркиране на моторни превозни средства /МПС/ на територията на град Созопол е публикувана в информационния сайт на Община Созопол- www.sozopol.bg

Раздел I

Режим на почасово платено паркиране – „Синя зона”

 

Чл.3. /1/ Общинският съвет определя „Синя зона” за почасово платено паркиране на следните улици, площади и паркинги в гр. Созопол – публична общинска собственост:

 

- ул. „Републиканска” – от кръстовище с пл. „Черно море” до кръстовище с ул. „Одеса” и от кръстовище с ул.“Одеса“ до кръстовище пред хотел Мартинез;

 

- ул. „Вия понтика” – от Т - образно кръстовище с ул.“Ропотамо“ и ул.“Републиканска“ до кръстовище с ул. „Бакърлъка”;

 

- ул. „Стара планина” от страната на МВР станция – от кръстовище с ул. „Бузлуджа” до кръстовище с ул. „Цар Асен Велики”;

 

- ул. „Яни Попов” – от кръстовище с ул. „Лазурен бряг” до кръстовище с ул.“ Лозенград“;

 

- ул.“Лазурен бряг“ – от кръстовище с ул.“ Лозенград“ до кръстовище с ул.“Одеса“;

 

- ул.“Одеса“ – от кръстовище с ул.“Оборище“ до кръстовище с ул.“Иван Вазов“ и от кръстовище с ул.“Яни Попов“ до кръстовище с ул.“Лазурен бряг“;

 

- отсечката хотел Мартинез от ул.“Републиканска“ до ул.“Ропотамо“;

 

- ушерение (паркинг) – ул. „Вихрен” в края;

 

- пред детската площадка на ул.“Мусала“;

 

/2/ Въвеждането в експлоатация на участъци от зоната за почасово платено паркиране и въвеждането на временни и постоянни ограничения при паркиране в „Синя зона” се извършва със заповед на Кмета на Община Созопол, съгласно предоставените му по закон правомощия, съобразно схеми, приети от Общинския съвет. По същия ред се извършва и закриването на участъци от зоната за почасово платено паркиране.

 

/3/ След решение на Общинския съвет, със заповед кметът може да ограничи временно - за срок до 4 месеца, частично или цялостно, ползването на участъци от „Синя зона”.

 

Чл.4. /1/ В „Синя зона” се осигуряват места за паркиране на МПС, с допустима максимална маса до 2.5т и на микробуси и автобуси до 12 пътнически места в определени часове на денонощието.

 

/2/ Режимът на паркиране по ал. 1 е валиден всеки ден за часовия диапазон от 08.00 часа до 21.00 часа, а за периода от 15 май до 15 септември – в неделни и празнични дни от 8.00 часа до 21.00 часа.

 

/3/ Максималното времетраене за еднократно паркиране на МПС в „Синя зона” не може да бъде за повече от 4 часа, като това се изписва на пътния знак, указващ режима на паркиране.

 

Чл.5. /1/ В зоните с режим на почасово платено паркиране – „Синя зона” се събира такса в размер на 1.00 с вкл. ДДС  за 1 час паркиране.

 

/2/ Заплащането на таксата по предходната алинея се извършва по един от следните начини:

 

1. С предварително закупен от водача талон при паркиране в зона за платено паркиране. Върху талона трайно се отбелязва началният момент на паркирането, чрез задраскване или перфориране на годината, месеца, деня, часа и минутите;

 

2. С фискален бон от ЕКАФП.

 

/3/ При паркиране на МПС в „Синя зона” водачът е длъжен да постави талона по чл.5, ал.2, т. 1 или фискалния бон по чл. 5, ал. 2, т.2 зад предното стъкло на автомобила на видимо място, даващо възможност за осъществяване на контрол.

 

/4/ Задължителното информационно съдържание на талоните за паркиране в зоните за почасово платено паркиране е указано в „Приложение № 1“– неразделна част от настоящата Наредба.

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови