Два потънали кораба край Черноморец

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Френски тетраподи ще пазят новия пристан

 

Два потънали кораба са открили водолазите от Центъра по подводна археология в Созопол по време на археологическите проучвания в залива на Черноморец. Екипът водолази, които трябва да проучат подводния терен преди да бъде построено новото пристанище на курортния град, са се натъкнали на находките в няколко поредни дни. Засега данните сочат, че останките от плавателните съдове са от съвременен вид и датират от началото на 20 век. Със сигурност единият е превозвал строителни материали- тухли и керемиди.  Открити са и други артефакти, които ще бъдат допълнително изследвани. 

Подводните археологически проучвания предхождат същинската работа по реконструкцията и модернизацията на пристанището в град Черноморец 

Към момента се извършват подготвителни дейности като изкопи и създаване на работни площадки, които да подпомогнат същинските строителни дейности. Стартирала е дейността по изграждане на оградния вълнолом като са осигурени лицензи и патенти за изграждане на инжинерните мрежи, които включват външно ВиК, ВиК на площадката, външни ел.мрежи и осигуряване на електричество на самата строителна площадка. По проекта ще бъдат поставени различни по големина тетраподи, чията изработка и монтаж са поверени на френска фирма, съобщават от пресцентъра на общината.

Към момента строително-монтажните дейности са извършени на 10 %, отчитат от фирмата-изпълнител „Консорциум Черноморец инженеринг“.Обновеното пристанище ще има достатъчен капацитет за пристанищните съоръжения, както и за рибарските лодки на жителите на курортния град.За реализирането на тази цел ще бъдат създадени подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, изграждане на подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др. 

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с  обща площ от 24 дка. Рибна борса ще бъде изградена на застроена площ от 288 кв.м., а дължината на оградния вълнолом е 238 метра. Рибарското пристанище ще включва още пирс за рибарски кораби, Лодъчни пристани с хелинг, Плаващи пристани и Навигационни съоръжения. За целта ще бъдат осъществени рехабилитационни мероприятия, както и ново строителство.

Проектът „ Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол „ се финансира по оперативна програма  „Развитие на сектор рибарство 2007-2013 г” и е на стойност 11 млн. лева с ДДС.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови