Жители на Атия излизат на протест срещу опасното депо

Протест срещу строежа на Център за опасни битови отпадъци в Атия ще се проведе на 25 август от 10 ч. Тогава жители на няколко населени места ще излязат на пътя преди Атия.

„След двумесечна битка срещу скрития проект за строеж на две депа и център за съхранение на опасни, битове отпадъци. Община Созопол пренебрегва населението на с.Атия и не желае диалог или консенсус. Въпреки допуснатите пропуски, според нас и видимите им действия, се опитват с груб тон, манипулация и арогантно отношение да наложат решения“, кментра Виолина Райнова от инициативния комитет.

Недоволството срещу изграждането на център за временно съхраняване на опасни битови отпадъци в Атия ескалира на 14 август. С викове "Оставка" и "Искаме министъра" започна обсъждането на проекта в Созопол в читалището.

Местните жители, които дойдоха специално за срещата, бяха афектирани от факта, че въпреки обявеното присъствие на екоминистъра Нено Димов, той не се появи, а дойдоха експерти от ведомството. Някои от тях напуснаха залата, а презентацията на проекта бе направена пред малцина.

Ето обращението на Виолина Райнова за протеста на 25 август:

Изчерпахме документално комуникацията си, и нямаме отговори на куп въпроси. Това ни дава основание да протестираме на вън в нашата територия, която защитаваме.

Призоваваме за участие всички, които живеят, гостуват и работят в района. Милеят за българска, чиста природа без замърсявания и опасност за здавето и живота на хората. 

* Атия не иска боклуци в близост до населението и къщите им.

* Заплахата е екологична и ще отдръпне туристи от района.

* Черноморец косвено ще бъдат засегнати от дейността на бъдещи сметища 3 в 1.

* Подкрепата е много голяма от цялата страна . Обединени сме заедно хората от Атия, Черноморец, Присад и други добри хора от всякъде!

В 10 ч на 25 (неделя), сме на пътя на входа на селото.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови