Откриха античен тръбопровод и църква на стадиона в Созопол

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Тръбопроводът датира от ІV в. пр. н. е. , а останките от църковния зид все още се проучват.

 

Поредното откритие на значими артефакти в Созопол бе направено по време на започналото преди седмица строителство на стадиона в Созопол. Амбициозната програма на община Созопол предвижда до началото на месец май в рамките на спортния комплекс „ Арена Созопол“ да бъдат изградени помощно игрище с изкуствена трева и подземен паркинг на две нива. Тези съоръжения са необходими заради домакинството на курортния град на футболни срещи от Европейското първенство за младежи през 2015 година.

Успоредно със строителството се провеждат и археологически разкопки заради данни, че през терена е преминавал питейния водопровод на антична Аполония Магна. През последните години археолозите разкриха много от това съоръжение, което хвърля нова светлина върху достиженията на цивилизацията населявала Созопол преди 26 века. Припомняме, че част от созополския античен тръбопровод е изложен като ценен експонат в Бритиш музеим.

Изненадата за археолозите идва от разкрития зид, който препречва пътя на тръбопровода. Стената е полуразрушена и в не много добър вид, което затруднява определянето на функцията на старинната сграда. Една от версиите е, че това са зидове от средновековна църква, другата- че става въпрос за жилищна постройка, която се е снабдявала с питейна вода директно от водопровода. Археолозите начело с Димитър Недев продължават да проучват терена на мястото, където трябва да бъде изградено помощното игрище на „ Арена Созопол“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови