40-та Аполония е открита

40-то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ беше открито в Созопол с празнична церемония и скъпи гости - президентът Румен Радев и съпругата му Десислава. 

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев застана развълнуван пред публиката. 

„За мен това е едно 40-годишно пътешествие, което със своята непреходност е осмислило творческия пламък на стотици творци. А те са се отплащали с най-доброто, което могат да създадат.  За тези години „Аполония“ е преминавала през много перипетии, наситена е с много емоции и дори драматизъм. Имало е случаи, когато съществуването на празниците е висяло на косъм, но с Божията промисъл и с упорития труд и воля на хората, създали фестивала и водещи го и днес, тези моменти са били преодолявани.

Магията на „Аполония“ и приносът  към културния живот на България са безспорни. Симбиозата между „Аполония“ и града Созопол е безспорна. И тук е мястото да благодарим на хората, които вече 40 години с хъс, трудолюбие и талант са направили така, че фестивалът да го има и до днес. Благодаря ви!“

Така кметът Тихомир Янакиев даде старт на празниците. Той връчи статуетка на създателя на „Аполония“ проф. Димо Димов и грамота на Изпълнителния директор Маргарита Димитрова. 

В трогателно слово проф. Димов също благодари на творците и на публиката за дългогодишната взаимна любов. 

Изпълнителният директор на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова получи почете плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента Румен Радев при откриванетона 40-тото издание на Празниците на изкуствата в Созопол. 

За мен е огромно удоволствие да споделя с вас откриването на юбилейното издание на Празниците на изкуствата „Аполония“, каза президентът.  

„Едва ли днес бихме могли да си представим Созопол без „Аполония“ или „Аполония“ без созополските сцени и зали. И разбира се без тази чудесна, разнообразна и сърдечна публика.

Ако погледнем това многообразие, този пъстър свят на музиката, театъра, литературата, киното, визуалните изкуства, превръща фестивала в една от най-разнообразните и значими културни празници на България. Показателно е, че всеки от публиката, всеки любител на голямото изкуство може да намери тук своето събитие, своята дългоочаквана среща и незабравими преживявания.

Затова искам да се обърна с дълбока признателност към г-жа Димитрова, проф. Димов – хората, които основаха тази невероятно културна проява. Към кмета г-н Янакиев и общинското ръководство, към всички партньори на този форум на културата, които ни дават  възможност на всички нас да съпреживеем това събитие“. 

С тези думи президентът Радев поздрави препълнения Летен театър в Созопол.

Министърът на културата също изпрати поздравителен адрес. 

Маргарита Димитрова обяви носителя на тазгодишната награда „Аполон Токсофорос“ – БТА. „Те са с нас от самото начало и са наши верни партньори“, каза тя. 

„Толкова години ние тук, в Созопол, правим чудеса. И това го казвам аз, защото вярвам, истински, че правим нещо прекрасно“. С тези думи Маргарита Димитрова откри 40-те Празници на изкуствата „Аполония“.    

В първата вечер публиката се наслади на изпълненията на оркестъра на БНР.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови