Изложба събра артефакти от спасителните разкопки в Созопол

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Над 200 нови артефакти бяха представени в специална изложба „Спасените реликви на Аполония“ по време на пресконференция в Археологическия музей в Созопол.

 

Пресконференцията на тема „Спасителни археологически проучвания по по трасето на Водния цикъл“ в рамките на проект „Интегриран проект за воден цикъл на Созопо пол – I етап”бе открита от зам.кмета на община Созопол Петя Чапевова, ръководителят на спасителните разкопки Явор Иванов от Института по Археология към БАН и директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев, който бе част от екипа извършил археологическите разкопки в рамките на проекта.

Изложбата представя както историческите пластове на древния Созопол, така и работата по изграждане на Водния цикъл на града,чрез най- големия европейски проект, който се реализира от община Созопол-заяви по време на пресконференцията зам.кметът Петя Чапевова. Тя запозна присъстващите с изпълнението на проекта,който е реализиран вече на 70% и благодари на археолозите за работата им,чийто резултат посетителите на музея могат да видят през цялото лято.“Изпълнителите на строително-монтажните работи по полагане на колекторите и изграждане на Водния цикъл работиха в синхрон с екипа археолози“- подчерта Петя Чапевова и пожела на археолозите още много ценни артефакти по време на предстоящите спасителни разкопки през есента.

Имахме уникална възможност да работим на терен,който ни разкри много интересни факти от историята на Созопол, а откритите артефакти са принос не само за историята на града, но и за историята на Българскто Черноморие- заяви ръководителят на екипа на спасителните разкопки Явор Иавонв който благодари на община Созопол за подкрепата и помощта по време на разкопките.  Изложбата „Спасените реликви на Аполония“ има няколко основни акцента, за които разказа по време на пресконференцията директорът на Археологическия музей Димитр Недев. На събитието присъстваха археолозите проф. Кръстина Панайотова и проф. Кзимир Попконстантинов, последвалото откриване на изложбата привлече интереса на много жители и гости на Созопол.

Спасените реликви на Града на спасението е най- мащабната изложба, която ще остане в постоянната експозиция на музея,заяви Димитър Недев и покани присъстващите да я разгледат.

Археологическите разкопки в участъка на „Провлака” показват първите находки от  гробове от ранно античния и късно античния период  от историята на древна Аполония. Впечатляващи са два гроба на римляни от края на първи век и началото на втори век. В единият от тях археолозите намират стъклен балсамарии и богато орнаментирана дръжка от бронзов съд с изображение на богинята Кибела. Това което изумява археолозите са финните орнаменти, които са с висока художествена и историческа стойност.

Другият обект, който разкрива част от богатата история на древния град са разкопките в близост до административната сграда на общината. Там археолозите се натъкват на гробничен параклис, който датира между 12 и 14 век, с изключителни стенописи.

Но най- ценните и уникални находки чакат археолозите  на ул. „Републиканска”. Откритията на Явор Иванов и Димитър Недев там надхвърлят и най- смелите очаквания. Разкопките разкриват част от Античния некропол на града под чийто пласт археолозите се натъкват на  част от питейнен тръбопровод от края на пети век пр.н.е., с дължина 2,5 км. Това е най- древния водопровод откриван в Европа. По-късно разкопките разкриват водосъбирателно питейно съоръжение от първи-втори век пр.н.е. Водопроводната система на древните аполонийци се допълва с разкриването на отточен водопровод в района на пл.” Черно море”.Археолозите го датират в първата четвърт на пети век пр.н.е. Той е бил свързан със водосъбирателна цистерна, която е била част от древната канализация.  Точно тези открития на двамата археолози  показват високо цивилизационния начин на живот на древните жители на Созопол. Уникалното според тях е,че съвременният Воден цикъл с водопреносна мрежа и канализация съвпада почти напълно с древната канализация.

Няколко малки фигурки, открити по време на разкопките, съпътстващи изграждането на водния цикъл са онези изключително ценни артефакти, които археолозите  оценяват най- високо. Две малки фигурки ,дават сведения не само за живота и бита н древните, но и за художествените умения,както и за усета на древния творец към подробностите и изяществото.  Уникална фигурна композиция все още удивлява археолозите. Скулптората изобразява епинедрия- древни състезателни игри. Елегантната композиция представя сатир с  кози уши и брада, на гърба на когото се е възкачил друг актьор ,който се е преобразил като маймуна. За първи път се откриват подобни фигурки, сподели  Димитър Недев, който препраща сцената към времето на култа към Дионисий. Тази уникална и изящна фигурка, заедно със фигурката на жена, която пече хляб във фурна са не само акцент в изложбата „Спасените реликви на Аполония”, но и ще пътуват до Лувъра, за да представят  страната ни през 2015 година.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови