В Черноморец стартира строителството на подобектите от Водния цикъл

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

С водосвет и ритуал „първа копка” стартира строителството в град Черноморец на подобектите от проект „Интегриран проект за воден цикъл на Созопол – I етап”, финансиран по Оперативна програма «Околна среда 2007-2013г.», чрез ДБФП DIR-51011116-C032/6.08.2012г. 

 

„ Започваме изграждането на частта от проекта за Водния цикъл в град Черноморец и съм уверен, че строителството ще приключи в срок, заяви по време на церемонията кметът на община Созопол Панайот Рейзи, като увери жителите на курортния град, че дейностите  по проекта няма да застрашат туристическия сезон това лято, а за следващото лято Черноморец ще посреща туристи с обновени водопреносна и канализационна мрежа. „Призовавам жителите на Черноморец да проявят търпение, защото градът ще бъде разкопан през есента, за да се положат колекторите и се изградят канално помпените станции. Разбирам, че това ще предизвика известно неудобство, но само това е начинът Черноморец и Созопол да предлагат качествен туристически продукт”- заяви още кметът Рейзи.

Кметът на община Созопол Панайот Рейзи заедно с председателя на общинския съвет Красимира Германова и кметът на Черноморец Добри Добрев направиха първата копка на предстоящите строителни дейности и пожела успех на екипа и фирмата , които реализират строителството.

Сред гостите на събитието бяха общинските съветници от Черноморец Зорка Хрусанова и Стоян Маринов, зам кметът на община Созопол Петя Чапевова, представители на кметството в Черноморец и жители на града.

Подобектите от проекта, които ще бъдат изградени в Черноморец са :  КПСт 1 и напорни тръбопроводи до изливна шахта,  КПСт 2 и напорни тръбопроводи до изливна шахта,  КПСт II подем и напорни тръбопроводи до изливна шахта,  Колектор "Черноморец", Главен колектор І – битов,  Колектор ІІ – битов, Колектор ІІІ (от ОК 6 до включване в ПСт.1), Профил  86 към Колектор  "Черноморец" и  Колектор "Златна рибка".

В КПСт 1 чрез главни колектори II и III и прилежащата им канализационна мрежа  ще се заустват отпадъчните битови водни количества от ниската зона на град Черноморец. Дължината на напорния тръбопровод е 2217,00м .

В КПСт 2  чрез Главен колектор I и прилежащата му канализационна мрежа ще бъде заустена „високата“ зона на град Черноморец. Дължината на напорния тръбопровод е 2110,00м.

КПСт II-подем препомпва отпадъчните водни количества по напорен тръбопровод до изливна шахта. Дължината на напорния тръбопровод е 3702,00м

Каналните помпени станции (КПСт) 1 и 2 представляват големи вкопани под земята резервоари, в които са включени битови колектори I,II и III. Водата постъпила в КПСт се изпомпва с помпи по напорни тръбопроводи към изливни шахти от където гравитачно по колектор "Черноморец" постъпва в резервоара на КПСт II-подем. Това е вторият подем на препомпване. Напорните тръбопроводи на КПСт II-подем отново завършват в изливна шахта. От тази изливна шахта гравитачно по колектор "Златна рибка", постъпва в черпателния резервоар на Входна помпена станция към ПСОВ Созопол.

Всичко това ангажира работата общо на 7 работни и 6 резервни помпи с обща мощност над 220kW. Всяка помпена станция ще разполага с дизелгенератор, гарантиращ автономна работа на помпите при евентуално спиране на електричеството.

Общата дължина на напорните тръбопроводи е над 8000 метра, а на колекторите - над 5700 метра.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови