Историята на феномена от Синеморец – 93-годишния о.з. полковник Янко Янков

Един феномен тези дни буни духовете по Черноморието, един силен по дух почти столетник, който спаси кръста на Богоявление в Синеморец.

Това е 93-годишният Янко Янков - бивш щурман на самолет и полковник от запаса.

Именно той е в основата на възстановяването на ритуала в най-южния морски курорт през 2015 г. след 67-годишно прекъсване. Тогава о.з. полковникът, вече 88-годишен се хвърля за кръста за пръв път.

Янко Янков прие екипа на meduzata.com в бунгалото си в Синеморец, където живее и зиме, и лете от 1999 г. насам. Пенсията му се оказала твърде ниска за живота в столицата и със съпругата му решили да дават апартамента си под наем да живеят в Синеморец.

Роден е в село Кости, после завършва гимназия в Бургас, а след това -  военно-въздушното училище в Божурище. Започва работа в бойната авиация в Балчик, за да стигне до заместник началник щаб на Военно-въздушните сили.

Ето какво разказа пред meduzata.com 93-годишният Янко Янков:

Аз не съм пилот, а щурман, това е навигатор, този който в авиацията задава режима на полета, режим на набиране на височина, на снижение, курса, извършва прицелване при бомбомятане, при въздушно фотографиране.

В Синеморец съм от 1999 г. 

Имам над 40 години летателна работа. Пенсионирах се късно – на 62 години.

Бях в Щаба на Военно-въздушните сили и отговарях за навигация на полетите на военната и гражданската авиация. Наложи се да остана извън времето, което беше необходимо.

Бях заместник началник щаб на Военно-въздушните сили по управление на полетите. Длъжността беше и за военната и за гражданската авиация.

Когато се пенсионирах имах много голяма енсия – 350 лева. Когато дойде демокрацията обаче стана 96 лева.

Имаме апартамент в София, където съм живял близо 50 години. Този апартамент го дадохме под наем и дойдохме тук с жена ми ето в това бунгало. Със синовете ми ходехме на риболов и това помещение тъук беше за обработка на рибата. Отделно има две стаички, където живеехме с жена ми.

С наема от апартамента живеехме, защото пенсиите не стигат.

За кръста се хвърлих за пръв път през 2015 г. С това сбъднах своя детска мечта. Когато бях ученик, много исках да спасявам кръста, но родителите ми не ми разрешаваха.

Не усещам студ. Все едно, че скачам в морето през лятото.

Не правя никаква специална подготовка освен това, че спирам цигарите от 25 октомври /рожденият ми ден/ до 19 януари – Богоявление. Замествам цигарите с лукчета. Изяждам една камара лукчета тези три месеца.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови