Две панорамни площадки като очи правят в Царево

Община Царево подписа договор по трансграничен проект Пътища към наследството

На 25 септември 2020 г. Община Царево подписа договора за финансиране на проект „Пътища към наследството“ по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП ТГС България – Турция.

Това е проект, по който ще бъде изградена продължение на крайбрежната алея в кв. Василико, гр.Царево от края на съществуващата до малък плаж под църква „Успение Богородично“. 

С проекта ще се реализира етап 4 от велоалея, свързваща гр. Царево и кв. Василико със село Лозенец.

Община Царево ще получи финансиране за предвидените по проекта дейности за изграждане на пешеходна и велоалея с асфалт и щампован бетон, както и благоустрояване на района по протежение на трасето, което ще преминава покрай Старата мелница и пред детската площадка в кв. Василико. Там ще бъдат обособени две панорамни площадки, представляващи зони за отдих с павирана настилка и пейки с перголи. 

Интересна е идеята на общинска администрация площадките да бъдат оформени като две очи и така ще се виждат от птичи поглед. Алеята ще свършва до малкия плаж на кв. Всилико. 

Ще бъдат асфалтирани улиците „Черковна“ и „Н. Чудотворец“, както и ще се поднови тротоарната настилка по тях. По алеята ще бъдат изградени осветителни тела, поставени пейки, кошчета, стойки за велосипеди и стенд с инструменти за ремонт. 

Основната цел е подобряване на достъпа до културно – исторически забележителности „Стара мелница“ и Храм „Свето Успение Богородично“ за Община Царево и подобряване на достъпа до природно наследство – пещера Дупница за партньорите по проекта - Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция. 

Дейностите по проекта включват официални откривания на строителните дейности в двете страни, строителни работи по обектите, заключителна среща в Царево и Къркларели.

С проекта ще се засили трансграничното сътрудничество между Община Царево и Специалната Администрация в Къркларели в областта на устойчивото развитие на културния и природен туризма в регионите и повишаване на тяхната привлекателност. Косвени резултати по проекта са подобряване на социалноикономическото състояние чрез удължаване на туристическия сезон, увеличаване броя на туристите, посещаващи обновените обекти, повишаване на приходите от туризъм и инвестиции и възможност за заетост.

Община Царево е водещ партньор по проекта „Пътища към наследството“, който се изпълнява съвместно със Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция.

Общата стойност на договора за двата партньора е 454 547,85 евро, разпределен между партньорите, 100% безвъзмездна помощ по програмата. Договорът е по Приоритетна ос 2 „Устойчив туризъм“, срок за изпълнение – 24 месеца.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови