Уникални керамики в изложба в Ахтопол

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На 7 юни 2014г. в Музея за историята на котвата в Ахтопол ще се открие изложбата на РИМ-Бургас „Средновековна керамика от колекцията на Регионален исторически музей – Бургас“.

 

 

Събитието е част от програмата на организираната от сдружение „Черноморска Странджа“ кръгла маса „Успешни модели за опазване и социализиране на културното наследство“. Основна цел на срещата е разглеждането на проблемите на опазването, съхранението и популяризирането на културно-историческото наследство, както и съдействието за създаване на условия за развитие на културния живот, историята, археологията и културния туризъм в района на Странджа с крайбрежната ивица и шелф.

Гостуващата изложба на РИМ-Бургас е съставена от образци на сграфито керамика от Южното Черноморие – Несебър, Русокастро, о-в Св.Иван, Созопол, Акве Калиде – находки, намерени при археологически проучвания на РИМ-Бургас. Представени са образци на Византийската сграфито керамика от 12 - 14 век, както и една колекция на сграфито керамика от 15 – 17 век в типичната за времето си цветова палитра и характерната глазура.

 

Самото изкуство на сграфито керамиката е широко разпространено във Византия през 12, 13 и 14 век и продължава съществуването си чак до самия 18 век. Неговият първообразът идва във Византия от земите на днешна Азия и по-точно от Персия.

 

Изложбата ще остане в Музея за история на котвата през целия летен сезон, а достъпът до нея ще бъде напълно безплатен.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови