Втори локдаун ще бъде фатален за туризма

Ще оцелее ли туризмът след втория за годината локдаун, който започва от петък, 27 ноември?

Този въпрос си задават мениджърите на 132 фирми, които са членове на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА ОБТ). 

„Здравето и животът на хората са основен приоритет. Затова ние в сдружението подкрепяме мерките на правителството за овладяване на пандемията. 

Но като организация, призвана да защитава правата на туроператорите и туристическите агенти, ние настояваме за пет икономически решения, които биха подобрили ликвидността и заетостта в бранша“, посочва Павлина Иванова, председател на УС на организацията. 

Те са:

- 10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти.  

- Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0.

- Специален нисколихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция, и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи.

- Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.

- Законодателна инициатива за удължаване срока на застраховка „Отговорност на туроператора“ за месеците на затворен бизнес.

Предложенията са част от отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите от кабинета, което бе разпространено днес в отговор на подготвяните от правителството мерки за ограничаване на пандемията, които ще влязат в сила след два дни.  

Те са съобразени с насоките по временната финансова рамка, дадени от ЕК на 19 март и актуализирани на 13 октомври. Мерките вече действат и показаха ефективността си след прилагането в  редица европейски държави, напомнят от сдружението.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови