Потопът изяде плажовете, някои концесионери хленчат, за други е предизвикателство /видео/

Проливни дъждове и бурни вълни "изядоха" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите". 

Това се жалва Кирил Спасов, управител на концесиониращата компания.

Според него са необходими солидни и непредвидени инвестиции, които са  принудени да осигурят в тежка ситуация на криза и след един слаб туристически сезон.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол, с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

Същото е положението и на останалите пясъчни ивици по Южното Черноморие, където поднаха обилни валежи.

Плажове напомнят картина на "лунен пейзаж".

Ето обаче как реагира на бедствието концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров:

"Обяснявам, че това се случва понякога през зимния период, на доста плажове. В случаят дъждовете и вълните са отнели от ивицата пясък.

Да попитам, някой има ли идея и представа това нещо как се възстановява и колко труд, средства и ангажименти се иска?! Не се оплаквам, който ме познава, знае че винаги съм се справял с подобни предизвикателства, просто питам.

И ивицата отново ще е готова с нормален слой и пухкав пясък за да посрещне всички гости на плаж „Крайморие” и да се чувстват добре!", коментира Николай Димитров.

В долното видео вижте плажа на Крайморие

"На места е оголено до кал в голяма дълбочина. Има издълбано в широчина от 30 до 40 метра и в дълбочина до 60-70 см, от оттичането на вода от по-високата част от квартал Крайморие надолу, на 10-15 места е така. Водата вече се е изтекла, но отнетото от пясъка е факт." 

Николай Димитров добави, че именно в ситуации като тази помага депонирането на пясък, който той ще разстели, за да компенсира щетите.

Текст: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови